Jaga lugu:

Tupits: otsus pankasid otse ESM-ist abistada Hispaaniat ei päästa

EBS-i dotsent ja pikka aega Euroopa Keskpangas töötanud Andres Tupits selgitas saates Uudis+, et Euroopa juhtide otsus rekapitaliseerida hätta sattunud panku Hispaaniat ei päästa, vahendasid ERR Uudised.

Tupits rääkis Vikerraadios, et otsus anda ESM-ist abi otse pankadele, on põhimõtteline muutus, kuid Hispaaniat see ei päästa, sest Hispaania saab oma laenu kätte ikkagi esmalt EFSF-ist.

Tupits selgitas, et selleks, et ESM-ist võiks toetada pankasid otse, on vaja muuta ka ESM-i asutamislepingut. "Selleks hetkeks, et see õigus tekiks peab olema ka üle-euroopaline järelevalve asutus," lisas ta.

Ta rääkis, et Euroopa Keskpanga põhikirja kirjutati selline pädevus sisse juba Euroopa majandus- ja rahaliidu asutamisega, kuid seda pädevust ei ole kordagi rakendatud, sest sellele ei ole ministrite nõukogu andnud oma heakskiitu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum