Sirje Rank • 16. jaanuar 2013 kell 6:52

Juncker: euro kurss ohtlikult kõrge

Euro 8,4%ne tugevnemine USA dollari suhtes viimase kuue kuu jooksul kujutab endast Euroopa majandusele uut ohtu ajal, mis võlakriis ilmutab esimesi taandumise märke, ütles eurogrupi juht Jean-Claude Juncker.

„Läinud aastal öeldi, et on oht, et euroala laguneb ja mina ütlesin siis, et seda ei juhtu,“ ütles Juncker, kes sel kuul eurogrupi juhi ametist lahkub. „Euroala on suurte jõupingutuste järel muutnud palju stabiilsemaks,“ ütles ta eile Luksemburgis äriliidritega kohtudes. „Euro vahetuskurss on aga ohtlikult kõrge.“

Euro kauples sel nädalal USA dollari suhtes 1,34 dollari tasemel, vahendas agentuur Bloomberg.

Euro on tugevnenud sedamööda, kuidas finantsturgudel on usaldus ühisvääringu vastu taastunud. Läinud nädalal andis Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi mõista, et lähiajal uut intressikärbet euroalal oodata ei ole.

Harvardi ülikooli professor ja kauaaegne euro kriitik Martin Feldstein ütles nädalapäevad tagasi, et Euroopa poliitikud peaksid kaaluma ühiseid samme, et eurot nõrgestada ja ekspordi abil kasvu ergutada.

„Nõrgem euro muudaks kõik euroala riigid euroala väliste riikide suhtes konkurentsivõimelisemaks,“ ütles ta.

Üle ilma on märke, kuidas riigid parema meelega oma valuuta nõrgenemist näeksid, et ekspordist majanduskasvule tuge saada. Šveits on frangi tugevnemisele lae kehtestanud, Jaapani uue peaministri Shinzo Abe soov näha aktiivsemat keskpanka, on jeeni juba nõrgestanud.

Briti keskpanga juht Mervyn King kurtis läinud aasta lõpul, et naelsterlingi tugevnemine läinud aastal ei olnud tervitatav areng ning ka Kanada keskpank kurtis mullu detsembris, et Kanada dollari tugevus kahjustab eksporti.

Läinud nädalal ütles Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi, et vahetuskurss ei ole keskpanga jaoks mingi sihtmärk, mida püüda. Draghi luges uuesti ette G20 riikide lubaduse mitte käivitada võidujooksu, kus riigid püüavad üksteise võidu oma valuutat nõrgestada, et eksporti edendada.

Hetkel kuum