Sirje Rank • 4. märts 2013
Jaga lugu:

Tippjuhtide palgad sihikul ka Saksamaal

Nädalavahetusel Šveitsis toimunud referendum, mis toetas firmade tippjuhtide palkade piiramist, suurendab survet karmimateks meetmeteks ka Saksamaal, vahendas agentuur Bloomberg.

„Referendum on oluline samm õiges suunas,“ ütles Joachim Poss, Saksamaa suurima opositsioonipartei SPD parlamendifraktsiooni asejuht. „Seda tulemust tuleb võtta kui julgustust Euroopa direktiivi välja töötamiseks,“ mis reguleeriks palgataset kogu 27 liikmega liidus.

67,9% hääletanutest toetas Šveitsis ettepanekut anda firmade aktsionäridele suurem sõnaõigus tippjuhtide tasude määramisel.

Tippjuhtide tasud on resonantsi tekitanud ka Saksamaal, kus kantsler Angela Merkel on kritiseerinud „ulmelisi kompensatsioone“. Merkeli esimesel ametiajal, kui kristikud demokraadid (CDU) olid koalitsioonis SPD-ga võeti vastu seadus, mis seab ülempiiri Saksa riigifirmade tippjuhtide tasudele. Riiklikust pankade päästmise fondist abi küsinud finantsasutustelt nõuti aga, et tippjuhi palk ei tohi ületada 500 000 eurot aastas.

Jaanuaris näitas Forsa arvamusküsitlus Saksamaal, et 58% vastanuist toetaks tippjuhi tasu ülemmäära fikseerimist seaduses.

„Eile oli hea päev mitte üksi Šveitsis, vaid ka Euroopas ja Saksamaal,“ ütles IG Metalli ametiühingu juht Berthold Huber. „Kui meil oleks Saksamaal veidi enam otsedemokraatiat, mida ma tervitaksin, oleksid inimesed selle kindlasti enam kui 68%ga heaks kiitnud.“

Merkeli CDU parlamendifraktsiooni asejuht Michael Fuchs avaldas aga headmeelt, et Šveitsi referendumi tulemuse järgi määravad tippjuhtide palga aktsionärid, mitte riik.

„Aktsionärid teavad täpselt, mida nad endale lubada võivad,“ ütles ta.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum