Rainer Saad • 9. aprill 2013 kell 8:46

Thatcher pidas eurot katastroofiks

Margaret Thatcher, keda teatakse ka kui raudset leedit, kirjutas oma mõlemas autobiograafias Euroopa rahaliidust ning tõi välja selle, miks ühisrahaprojekt võib muutuda täielikuks katastroofiks, kirjutas Business Insider. 

Thatcher kirjeldas euro probleeme, kus Saksamaal on vältimatu vajadus suurema inflatsiooni järele ja vaesemad riigid muutuvad vältimatult konkurentsivõimetuteks ning vajavad seetõttu abipaketti.

Tema autobiograafias „The Path of Power“ on lõik sellest, kus ta arutab oma järeltulija John Majoriga Euroopa rahaliidu küsimusi. 

„Ühisrahaliidus (EMU) maksaksid Saksamaa ja Prantsusmaa abirahasid vaesematele riikidele, kui need kaotavad konkurentsivõime valuuta tõttu, mis ei peegelda nende majanduse toimimist,“ kirjutas Thatcher.

Oma teises autobiograafias „Downing Street Years“ arutab Thatcher jälle Majoriga ühisrahaliidu probleeme.

„Meil oli argumente, mis võiksid veenda nii sakslasi, kes oleks mures inflatsioonivastaste suundade nõrgenemise pärast, kui ka vaesemaid riike, kellele tuleb öelda, et neid ei päästeta ühisraha probleemide tagajärgede pärast välja. See omakorda laastaks nende ebaefektiivsed majandused,“ kirjutas Thatcher.

Hetkel kuum