Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaubavahetus kukkus 11%

  Augustis kukkus nii kaupade eksport kui ka import eelmise aastaga võrreldes jooksevhindades 11%.

  Ühelgi varasemal kuul tänavu pole kaubavahetus nii palju kukkunud. Juulis vähenes kaubavahetus kaks protsenti, juunis eelmise aasta sama kuuga võrreldes muudatust ei olnud.
  Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes eksport kolmandat kuud järjest, eelneva kuuga võrreldes aga kasvas eksport 7%, teatas statistikaamet.
  Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes eksport 120 miljoni ning import 134 miljoni euro võrra. Seetõttu vähenes augustis ka kaubavahetuse puudujääk 97 miljoni euroni.
  Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Venemaa (12%). Koguekspordi 11%-list vähenemist võrreldes mulluse augustiga mõjutas peamiselt väljaveo vähenemine Venemaale (langus 32% ehk 57 miljonit eurot) ning USAsse (langus 47% ehk 21 miljonit eurot).
  Ekspordi vähenemine Venemaale oli peamiselt mõjutatud mehaaniliste seadmete ning orgaaniliste kemikaalide väljaveo vähenemise tõttu. USAsse vähenes eksport peamiselt mineraalsete kütuste ning elektriseadmete väljaveo vähenemise tõttu. Eksport Suurbritanniasse ja Saksamaale suurenes (vastavalt 39% ja 5%).
  Enim imporditi augustis kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Rootsist ja Saksamaalt (mõlemast 11%). Kõige rohkem mõjutas impordi langust aastatagusega võrreldes sisseveo vähenemine Hollandist ja Venemaalt (langus vastavalt 49% ja 40%).
  Sissevedu Hollandist vähenes eelkõige mehaaniliste ja elektriliste seadmete ning orgaaniliste kemikaalide sisseveo kahanemise tõttu. Sissevedu Venemaalt vähenes peamiselt mineraalsete kütuste ja orgaaniliste kemikaalide impordi vähenemise tõttu. Samal ajal kaupade import Poolast suurenes 24% ja Suurbritanniast 34%.
  Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%) ning mineraalseid kütuseid (sh elektrienergia, bensiin, põlevkiviõli) (9%).
  Eksport vähenes võrreldes eelmise aasta augustiga peamiselt mineraalsete kütuste ning masinate ja seadmete väljaveo vähenemise tõttu (langus vastavalt 37% ja 6%). Samas suurenes tekstiil ja tekstiiltoodete ning puidu ja puittoodete väljavedu (kasv vastavalt 17% ja 5%).
  Augustis imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguimpordist), mineraalseid kütuseid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12%). Võrreldes mulluse augustiga vähenes masinate ja seadmete sissevedu 19% ning mineraalsete kütuste sissevedu 16%. Mõningane suurenemine oli põllumajandussaaduste ja toidukaupade sisseveos (kasv 6%), mis oli tingitud peamiselt sojaõli ja suhkru sisseveo suurenemisest.
  Võrreldes juuliga suurenes augustis eksport 7%, import aga vähenes 3%. Ekspordi kuist kasvu mõjutas enim metalli ja metalltoodete ning mitmesuguste tööstustoodete (sh mööbel ja puitmajad) väljaveo suurenemine. Impordi mõningast vähenemist mõjutas peamiselt transpordivahendite sisseveo vähenemine.
  Ettevõtjate kindlustunnet peegeldav majandususaldusindeks tõusis augustis Eestis, Rootsis ja Saksamaal, langes aga Soomes. Septembris sama näitaja Eestis ja Saksamaal tõusis, Soomes ja Rootsis aga langes.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.