13. november 2013 kell 4:40

Piiriturud mõranevad. Kas ka Eesti?

Piiriturud, mille sekka kuulub ka Eesti, on investorite poolt ülerahvastatud ja muutunud suhteliselt kalliks. Kuigi Eestis ei paista investorite huvi kasvu börsifirmade vastu, käsitletakse meid fondijuhtide poolt samas pajas.

Madala tootluse ja nigela kasvu maailmas on piiriturgude ehk arenevatest turgudest vähem arenenud Aafrika, Aasia, Euroopa ja Ladina-Ameerika vastu huvi mõistetav. Mahlakas tootlus, sageli maavarade rikkus ja noor rahvastik pakub eredat kontrasti vananevale Läänele.

Ometigi on sageli väikestel ebalikviidsetel turgudel probleem. Huvi kasv võib juba olla varade hindadesse arvestatud. Piiriturgude tõus ületab tänavu suurema areneva turu langust, seda tänu pikaajalistele investoritele.

"Minu selle aasta parim aktsia on Nigeeria tsemenditootja. On see nii ka tuleval aasta? Lubage kahelda," ütles JPMorgani varahalduse investeerimisjuht Richard Tirherington. "Peate olema ettevaatlikud olles optimistid piiriturgude suhtes." Tema eelistab nüüd neile hoopis arenevate turgude ettevõtteid, mis maksavad korralikke dividende.

Traditsiooniliselt peetakse piiriturgusid arenevatest turgudest odavamateks, kuna eeldatakse, et sinna investeerimine on kõrgema riskiga. Nüüd aga on P/E 13 näitel piiriturud esmakordselt kahe aasta jooksul kallimad arenevatest turgudest. Mõnede börside nagu näiteks Dubai ja Keenia indeksid liiguvad viie aasta tipu lähistel.

"Turg on juba agressiivselt üles läinud ja suhtarvudelt hakkavad aktsiad nagu juba kallivõitu tunduma," ütles HSBC analüütik John Lomax, kes läinud nädalal alandas Keenia aktsiaturu soovituse hoia peale.

Templeton Emerging Marketsi Group, kelle investeerimisjuhi arenevate turgude legendiga Mark Mobiusega õnnestus mul tänavu Poolas teha intervjuu, pani oma piiriturgude fondi uutele investoritele kinni. Vaid olemasolevad saavad sinna investeerida.

Pikemalt loe Äripäevast.

Autor: Romet Kreek, Indrek Kald

Hetkel kuum