• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaunis märge esemel

  Graveering teeb kingituse isi­ku­­­pärasemaks – erinevate seadmete abil on võimalik kaunistada esemeid tekstide, mustrite ja fotodega.

  Graveerida saab pea kõigele, sõnas Gravex Balti omanik Risto Tammeorg. Piiranguid seab ainult eseme suurus. “Tööala on meeter korda pool meetrit. Samuti on oluline kõrgus – kuni 30 cm kõrgusele asjale on võimalik graveering peale teha,” selgitas ta. Suurte detailide puhul, mis masina alla ei mahu, on Tammeoru sõnul lahendatud olukord spetsiaalsete metall- või plastkleebistega, mis on pärast eseme peale kinnitatud.
  Aeg määrab hinna. Kuidas eset kaunistada, sõltub kingitegija soovidest – võimalik on lasta graveerida näiteks tekste, logosid, mustreid ja fotosid. Sellest, mida ja mis materjalist esemel näha soovitakse, sõltub töö hind.
  “Hinda mõõdetakse aja järgi. Täpsemalt, kui palju kulub aega konkreetsele materjalile töö tegemiseks,” selgitas Kroku Töökoja omanik Agnes Kato. “Kui on vaja graveerida näiteks A4 formaadis pilti, siis see võib võtta ligi 40 minutit, pisikese kirja saab valmis alla minutiga,” tõi ta näite. Kindlasti tuleb arvestada aga ka tööalustustasuga, mis sõltuvalt firmast algab paarist eurost ja võib ulatuda ligi 10 euroni.
  Kato sõnul kehtib üldiselt reegel, et mida pehmem materjal on, seda kiiremini on võimalik töö teostada. Palju sõltub seejuures muidugi eseme kujust.
  Täpsust nõudev töö. Põnevaim töö seni Kato jaoks on olnud laserlõikes pulmakutsete tegemine. Tammeoru sõnul on huvitavamad asjad, millele on aastate jooksul saanud tekste graveerida, olnud mürsud, püstolid, golfikepid. “Tuuakse kõike, mida kodust leiab,” sõnas ta.
  “Kui klient toob kalli asja, mis maksab 3000–4000 eurot, siis peab enne tegemist tükk aega keskenduma. See on suur risk, valesti ei saa teha, eksimisvõimalust ei ole,” toonitas Tammeorg. Ette on apsakaid aga tulnud küll. Ka selliseid, kus klient toob enda meelest metallist toote, mis tegelikult on plastist ja hakkab laseri all sulama.
   
  Tasub teada
  Iga asja jaoks oma tehnika
  Lasergraveerimine – tehnoloogia, kus jälg pinnale tekitatakse laserkiirega. Olenevalt materjalist võib jälg ka mingi värvitooni võtta. Kõigile materjalidele ei sobi.Mehaaniline graveerimine – tehnoloogia, kus tera veab pinnale juti. Graveerida saab erinevatele materjalidele kõiksuguseid kujundeid, logosid ja muud, mis vaba käega hästi välja ei tule.3D-graveering – tehnoloogia, mis võimaldab ruumiliste kujundite ning piltide graveerimist klaasi sisse.Graveerida saab puidule, metallile, plastile, kivile, klaasile, vildile, marmorile, nahale, paberile, papile, kartongile.Töö teostamine võtab keskmiselt 1–2 päeva. Tellimust saab esitada ka ootetööna.Enne tellimist on hea, kui on olemas ettekujutus sellest, mida soovitakse graveerida – sobilikus fondis tekst, töödeldud pilt, logo vm. Kui seda ei ole, siis saab ka ettevõtetes kohapeal fonte valida, lasta pilte töödelda või oma joonise järgi graveering teha.Tekste saab graveerida ka erinevates keeltes, aga õigekirja eest vastutab tellimuse esitaja.
  Allikad: Risto Tammeorg, Agnes Kato
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Aasia aktsiaturud on langemas
Aasia aktsiaturud on täna langenud, sest bitcoini hinnarekordi ja USA aktsiaturgude tõusuga seotud optimism leevenes ja seda hakkasid asendama värsked mured Hiina kinnisvarasektori pärast, vahendab Reuters.
Aasia aktsiaturud on täna langenud, sest bitcoini hinnarekordi ja USA aktsiaturgude tõusuga seotud optimism leevenes ja seda hakkasid asendama värsked mured Hiina kinnisvarasektori pärast, vahendab Reuters.
Valitsus: maski ei saa enam asendada salli ega kraega
Valitsus kiitis heaks kaks korraldust, millega sätestatakse teisipäevased põhimõttelised otsused koroonaviiruse leviku tõkestamise kohta.
Valitsus kiitis heaks kaks korraldust, millega sätestatakse teisipäevased põhimõttelised otsused koroonaviiruse leviku tõkestamise kohta.
Päikesepargid võivad kõrge elektrihinna tõttu magusast toetusest varem ilma jääda Mõjutatud on ka Enefit Green
Eestisse on viimastel aastatel juurde kerkinud hulgaliselt päikesepaneelide kobarparke, mis saavad kõrgete elektrihindade taustal väga soodsat toetust. Nüüd plaanib Elering toetuseperioodi lühemaks lõigata, millega kobarparkide omanikud sugugi nõus ei taha olla.
Eestisse on viimastel aastatel juurde kerkinud hulgaliselt päikesepaneelide kobarparke, mis saavad kõrgete elektrihindade taustal väga soodsat toetust. Nüüd plaanib Elering toetuseperioodi lühemaks lõigata, millega kobarparkide omanikud sugugi nõus ei taha olla.