• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  KredEx jagab ekspordituge

  Sellest nädalast pakub KredEx ettevõtjatele ekspordilaenu, mille eesmärk on aidata rahastada ettevõtetel Eestis toodetud kaupade suuremahulisi tehinguid.

  Järgneb intervjuu KredEx juhi Andres Treieriga.
  Kuidas ekspordilaen ettevõtjaid toetab?Ekspordilaen suurendab Eesti ettevõtjate konkurentsivõimet, kuna laenuga saavad ettevõtted pakkuda klientidele pikemaid maksetähtaegu ning paremaid tehingu rahastamistingimusi. Näiteks võimaldab ekspordilaenu kasutamine maksta kauba või teenuse eest pärast tehingut 2 kuni 5, mõnel juhul isegi kuni 10 aasta jooksul.
  Millised kohustused, riskid see laen ettevõtjale toob? Millega ettevõtja ekspordilaenu võttes arvestama peab?Ettevõte peab arvestama laenu intressiga, mis jääb tavaliste ettevõtluslaenude intressidega samadesse piiridesse, sõltudes küll mõnevõrra ostja finantstugevusest ja asukohariigist. Sarnaselt tavapärasele ettevõtluslaenule tuleb arvestada ka laenu tähtajalise tagasimaksmisega.
  Milline on laenuvõtjate potentsiaalne hulk Eestis?Hindame, et aastas võiks ekspordilaenu anda 5-10 ettevõttele kogumahus 20-25 mln eurot. Seniste päringute põhjal jäävad finantseeritavate projektide mahud suurusjärku 300 000 kuni 5 mln eurot.
  Kas sihtgrupiks on end juba tõestanud suurettevõtted või on see ka võimalus alustavale väikeettevõttele? Millistele tingimustele peab ettevõte vastama, et laenu saada?Ekspordilaenu sihtgrupiks on pigem suured ja keskmise suurusega ettevõtted, kel on mahukad eksporditehingud.
  Kui paljud ettevõtted laenu vastu juba huvi on tundnud?Ettevõtete huvi on olnud küllalt suur. Huvi on tuntud tööstuse sisseseadeid pakkuvate ettevõtete, sealhulgas metallitööstuse ja puidutööstuse, aga ka elektrimasinate tootmise sisseseadet pakkuvatest ettevõtetest. Riikidest, kuhu suunatud tehinguid on tahetud ekspordilaenuga rahastada, võib lisaks Euroopa Liidu liikmetele nimetada Venemaad, Ukrainat, Usbekistani, Omaani, Austraaliat ja Vietnami.
  Mis on ekspordilaenu andmise eesmärk?Eesmärk on eksporti kasvatada ja võimaldada ka rahvusvaheliste projektide rahastamist ilma eksportija bilanssi koormamata. Kui Eestis rahastavad pangad üldjuhul laenudega ettevõtteid küllaltki hästi, siis piiriüleste ja eriti suhteliselt väiksemate tehingute rahastamisel muutub olukord keerulisemaks.
  Pangad keskenduvad koduturule, teiste riikidega on seotud lisariskid – nõuete sissenõudmine, tagatiste seadmine ja realiseerimine jms. Seepärast pole neil mõistlik seda pakkuda ning riigid tulevad appi. Sageli on sobivate maksetingimuste pakkumine välismaises suuremahulises hankes osalemise eeltingimuseks. 
  Üle maailma on kasutusel rahastamismudel, kus eksportiv riik korraldab finantseerimise teises riigis asuvale ostjale. Näiteks ostetakse eksportijalt tehase sisseseade ja seda tehingut finantseeritakse pikaajaliste laenudega eksportivast riigist. KredExi laen võimaldab Eesti ettevõtjatel pakkuda  teiste riikide konkurentidega võrreldavaid tingimusi
  Kuidas laen eksporti suurendaks? Millistel sihtturgudel taoline laen juba eksisteerib?Ekspordilaen suurendab Eesti eksportijate konkurentsivõimet ja aitab seeläbi kasvatada ka ekspordimahte. Ekspordilaenule sarnast rahastamisskeemi pakuvad tavaliselt riiklikud ekspordiagentuurid pea kõikides arenenud riikides, sh pakutakse seda kõigis Põhjamaades: Norra, Rootsi, Taani ja Soome.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.