• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arumäe: üle kolmandiku majandusharudest languses

  SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul on enam kui kolmandik majandusharudest languses.

  Kolmanda kvartali täpsustatud majanduskasvu hinnang on 0,7%. Eelmise kvartaliga võrreldes on kasv kiirenenud 0,6%, mis toetab SEB aastaprognoosi 1,3% kehtivust. "Majanduskasvu vedas ootuspäraselt sisemajanduse nõudlus, kuid üllatuslikul kombel mitte peamiselt tarbimiskulutused, vaid sellest isegi rohkem investeerimiskulutused," sõnas Arumäe pressiteates.
  Majandussektoriti on pilt tema sõnul endiselt väga erinev. "Rohkem kui kolmandik majandusharudest on majanduslanguses, sh veondus ja laondus, ehitus, finants- ja kindlustustegevus, põllumajandus, muud teenindavad tegevused, majutus ja toitlustus, kinnisvara ja veevarustus," märkis ta.
  Kasvavad ja kahanevad sektorid kipuvad juba mitmendat kvartalit korduma. Kolmandas kvartalis oli suurim majanduskasvu alla tõmbaja Arumäe sõnul endiselt transpordisektor, mis kannatab nii transiidi kui ka tavaekspordi vähenemise all.
  Kolmandas kvartalis süvenes transpordisektori langus juba 20%-le. "Teine pikemate probleemide käes vaevlev sektor on ehitus. Aga ega ka põllumajanduse langusnumbrid palju paremad ei olnud," sõnas Arumäe.
  Vastukaaluks transpordisektori suurele langusele tegi jaekaubandus kiire kasvuspurdi, kiirenedes 17%-le eelmise kvartali 8,6%-lt. "Ilmselt võib see seotud olla kaubanduspindade laienemisega. Samal ajal on huvitav märkida, et tarbimismahtude kasvudes kiirenemist ei toimunud. Teine kiirelt kasvav valdkond on jätkuvalt info ja side, kolmandas kvartalis oli tõus 13,1%," selgitas Arumäe.
  Investeeringute langus esimeses poolaastas pöördus kolmandas kvartalis äkilisele tõusule, suurenedes 11,4%. Samal ajal suurenesid eratarbimiskulutused 3,9% ning nende kasv aeglustus võrreldes eelmise kvartaliga. "Samuti ootuspäraselt oli eksport peamine majanduskasvu pidurdaja," kinnitas SEB analüütik.
  Vaatamata kaupade ekspordi jooksevhindades 10%sele langusele on tema sõnul mõnevõrra üllatavalt töötlev tööstus suutnud kasvada 3,7%. Ekspordihinnad on samas langenud ning reaalmahtudes oli ekspordi langus -5,2%, teenuste ekspordi kasv vähendas koguekspordi langust -1,2%-le, kinnitas Arumäe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
USA tarbijakulutused detsembris langesid
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Riigi uus radarisüsteem avab tuuleenergiale suure osa Mandri-Eestist
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.