Ken Rohelaan • 16. detsember 2013 kell 13:35

Ansip: Krossi tagaotsitavus praegu õigustatud

Praeguste teadmiste põhjal on Interpolil olemas alus Eerik-Niiles Krossi tagaotsitavaks kuulutamisele, vastas peaminister Andrus Ansip riigikogus arupärimisele.

"Antud juhtumil on Interpolil viieliikmeline sõltumatute ekspertide komisjon, need viis liiget on kõik erinevatest riikidest," selgitas Ansip. "Missugust informatsiooni see viieliikmeline komisjon on vallanud, missugust informatsiooni Interpol valdab, seda me kahjuks teada ei saa, sest et need viis liiget, kes on küsimust kaalunud, ei ole kohustatud ja isegi ei tohi jagada uurimissaladusega seotud informatsiooni," rääkis ta.

Peaminister lisas, et ei oska sellele vaatamata hinnata, kas Kross võiks tagaotsitavate nimekirja jääda ka pärast põhjalikumat juurdlemist ja erinevate täiendavate argumentide läbikaalumist.

Ansipi teatel jättis siseminister Ken-Marti Vaher ära personaale visiidi Interpoli peakorterisse Lyonis, kuna rahvusvahelise politseiorganisatsiooni seisukoha järgi on tagaotsimine praegu nende kaudu põhjendatud. Seisukoha revideerimiseta poleks Vaheri külaskäik peaministri hinnangul mõttekas.

"Seda, kas Interpol revideerib juba langetatud otsust, oma seisukohta või mitte, on minul väga raske prognoosida," lisas Ansip.

Küsimuse peale, kui Krossi kuulutamine rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ei ole põhjendatud, siis kas protesti ei peaks esitama prokuratuur, vastas Ansip, et prokuratuuril puudub pädevus Interpoli otsuseid vaidlustada, kuivõrd Interpoli raames tehtav koostöö on siseministeeriumi haldusalas.

Peaministri teatel on siseministeerium vaidlustanud Interpoli andmebaasi ja sidekanalite kasutamise Venemaa Föderatsiooni ametivõimude poolt Eerik-Niiles Krossi tagaotsimiseks, kuna ministeeriumi haldusalasse kuulub koostöö Interpoliga ja Interpoli kaudu tehtav koostöö.

Venemaa palus Interpolil kuulutada IRLi poliitik, rahvusvaheline julgeolekunõustaja Eerik-Niiles Kross kaubalaeva Arctic Sea väidetava kaaperdamise juhtumis tagaotsitavaks. Krossi sõnul maksab Venemaa talle kätte, kuna Kross nõustas Gruusia valitsust.

Peaminister Andrus Ansip vastas täna riigikogu keskerakondlastest liikmete Priit Toobali, Lauri Laasi, Ester Tuiksoo, Kalev Kallo, Marika Tuus-Lauli ja Enn Eesmaa 4. novembril esitatud arupärimisele rahvusvahelise koostöö kohta organisatsiooniga Interpol.

Hetkel kuum