• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ansip: Krossi tagaotsitavus praegu õigustatud

  Praeguste teadmiste põhjal on Interpolil olemas alus Eerik-Niiles Krossi tagaotsitavaks kuulutamisele, vastas peaminister Andrus Ansip riigikogus arupärimisele.

  "Antud juhtumil on Interpolil viieliikmeline sõltumatute ekspertide komisjon, need viis liiget on kõik erinevatest riikidest," selgitas Ansip. "Missugust informatsiooni see viieliikmeline komisjon on vallanud, missugust informatsiooni Interpol valdab, seda me kahjuks teada ei saa, sest et need viis liiget, kes on küsimust kaalunud, ei ole kohustatud ja isegi ei tohi jagada uurimissaladusega seotud informatsiooni," rääkis ta.
  Peaminister lisas, et ei oska sellele vaatamata hinnata, kas Kross võiks tagaotsitavate nimekirja jääda ka pärast põhjalikumat juurdlemist ja erinevate täiendavate argumentide läbikaalumist.
  Ansipi teatel jättis siseminister Ken-Marti Vaher ära personaale visiidi Interpoli peakorterisse Lyonis, kuna rahvusvahelise politseiorganisatsiooni seisukoha järgi on tagaotsimine praegu nende kaudu põhjendatud. Seisukoha revideerimiseta poleks Vaheri külaskäik peaministri hinnangul mõttekas.
  "Seda, kas Interpol revideerib juba langetatud otsust, oma seisukohta või mitte, on minul väga raske prognoosida," lisas Ansip.
  Küsimuse peale, kui Krossi kuulutamine rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ei ole põhjendatud, siis kas protesti ei peaks esitama prokuratuur, vastas Ansip, et prokuratuuril puudub pädevus Interpoli otsuseid vaidlustada, kuivõrd Interpoli raames tehtav koostöö on siseministeeriumi haldusalas.
  Peaministri teatel on siseministeerium vaidlustanud Interpoli andmebaasi ja sidekanalite kasutamise Venemaa Föderatsiooni ametivõimude poolt Eerik-Niiles Krossi tagaotsimiseks, kuna ministeeriumi haldusalasse kuulub koostöö Interpoliga ja Interpoli kaudu tehtav koostöö.
  Venemaa palus Interpolil kuulutada IRLi poliitik, rahvusvaheline julgeolekunõustaja Eerik-Niiles Kross kaubalaeva Arctic Sea väidetava kaaperdamise juhtumis tagaotsitavaks. Krossi sõnul maksab Venemaa talle kätte, kuna Kross nõustas Gruusia valitsust.
  Peaminister Andrus Ansip vastas täna riigikogu keskerakondlastest liikmete Priit Toobali, Lauri Laasi, Ester Tuiksoo, Kalev Kallo, Marika Tuus-Lauli ja Enn Eesmaa 4. novembril esitatud arupärimisele rahvusvahelise koostöö kohta organisatsiooniga Interpol.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.