Raha rändab julgemalt poodi

06. jaanuar 2014, 00:00

Poodide käive oli eelmise aasta novembris 7% suurem kui aasta tagasi, teatas statistikaamet, paremat müüki kinnitasid ka kõik küsitletud poepidajad.

Selver avaldab täpsed numbrid börsiteates, kuid turundusdirektor Ruth Aarma sõnul oli november ka Selverile kasvukuu.

“Novembris avas Selver kolm uut kauplust pluss kaks uut 2013. aasta algupoolel – juba sellest johtuvalt oli kasv võrreldes 2012. aastaga. Eelkõige on kasvanud toiduainete müük. Kasvanud on kõik värsked tootegrupid, eelkõige piima- ja lihatoodete müük,” rääkis Aarma. Tema sõnul oli ka jõulumüük üle ootuste hea. “Jõulud oli sel aastal ju nädala keskel, mis on kaupmehe vaates positiivne, pikk püha ja inimesed teevad rohkem oste,” lisas Aarma.

Prisma Peremarketi kommunikatsioonijuhi Silver Säga sõnul oli möödunud november Prismale edukas – müügikäive ja klientide arv kasvasid 2012. aasta sama ajaga võrreldes. “Eraldi võiks sealjuures välja tuua sporditarvete ja -rõivaste ning toidukaupade keskmisest suurema müügikasvu,” märkis ta. Säga sõnul oli aastatagusest parem ka detsembri müük.

Statistikaameti andmed näitasid, et kodumasinate müüjatel oli kasv üle 20 protsendi. Euronics Baltic OÜ juhatuse liikme Jaan Koppeli sõnul oli neil kodumasinate müügis novembris küll kasv, kuid kindlasti mitte 20% kandis, ikka vähem. “Olen kontorist eemal hetkel ja täpseid numbreid peast öelda ei oska, kuid kasv oli ehk 1 või 2 protsenti, 20% rääkida küll ei saa,“ märkis Koppel.

LPP Retail Estonia, mis esindab Eestis kaubamärke Reserved, Cropptown, House ja Mohito, kinnitas samuti, et müük on suurenenud. LPP Retail Estonia OÜ juht Hendrik Ilja Pass peast numbreid öelda ei osanud, kuid kinnitas, et novembris oli neil kasv küll. “Ka detsembris kasv jätkus,“ lisas ta.

Rääkides 2014. aastast, oli Pass samuti optimistlik. “Usun, et kasv jätkub. Inimestel on tööd ja raha on ka – kuskil peab seda ju maandama,” märkis Pass.

Rautakesko ASi alla kuuluva K-Rauta tegevjuht Alo Ivask tõdes, et kui varem inimesed hoidusid ebakindluse tõttu kodus pisiremonti tegemast, siis nüüd on tänu palkade kasvule väiksemaid renoveerimistöid taas tegema asutud. “Kuna Rautakesko on börsiettevõte, mis pole oma tulemusi veel avalikustanud, siis ma täpseid numbreid ei saa kommenteerida. Kuid võin öelda, et novembris oli kasv ja see jätkus ka detsembris. Aasta lõpp oli päris tuntava kasvuga,” kommenteeris ta.

Ivaski sõnul on praegu õhus vastuolulisi märke. “Ühtpidi käib jutt sellest, kuidas ehitusmahud kahanevad, kuid see ootus kahanemisele on pigem infraehituses, meid see kahanemine nii väga ei mõjuta. Elamuehitus on siiski pigem mõõdukas arengus. Arvan, et oma osa on aasta lõpu puhul ka selles, et inimeste sissetulekud on kasvanud ja kindlustunde indikaatorid kasvanud,” märkis Ivask.

“2014 tuleb huvitav aasta selles osas, kuidas turg liikuma hakkab,” lisas Ivask.

 

Taust

 • Kasv pea kõikjal

Novembris 2013 suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 2012. aasta novembriga võrreldes püsivhindades 7%.
Kõige rohkem suurenes jaemüük kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otse) – 65%.
Keskmisest enam suurenes müük majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (26%) ning posti või interneti teel (24%). Müügi kasvutempo kiirenes oluliselt rõiva- ja jalatsikauplustes.
Toidukaupu müüdi 4% rohkem, mootorikütuse müük jäi samale tasemele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  05. January 2014, 18:41
  Otsi:

  Ava täpsem otsing