Hiina superrikkad emigreeruvad riigist

Raido Neemre 17. jaanuar 2014, 21:33

Uue raporti kohaselt on 64% Hiina miljonäre kas juba emigreerunud või plaanivad oma kodumaalt emigreeruda, võttes oma kulutused ja varanduse endaga kaasa. USA on nende lemmik sihtkoht.

Huruni, jõukust uuriva ettevõtte, mis keskendub Hiinale, sõnul on üks kolmandik Hiina superrikastest, nendest, kelle varandus on väärt enam kui 16 miljonit dollarit, juba emigreerunud.

Andmed pakuvad ülevaadet Hiina murettekitavast rikkusevõitlusest, kus paljud Hiina jõukurid kolivad koos oma perede ja varandustega riigist välja. Eelmised uuringud on näidanud, et peamine põhjus, miks rikkad hiinlased lahkuvad on soov pakkuda oma lastele paremat haridust ning põgeneda saastatuse ja ülerahvastatud Hiina linnade eest.

Kuid analüütikute sõnul on rikaste lahkumisel veel üks põhjus: kaista oma varandust. Hiina valitsus ägab korruptsiooni all ning paljud jõukad hiinlased on oma varanduse teeninud tänu sidemetele valitsusega või valituse teenetele. Seetõttu soovivad nad oma raha investeerida aktsiatesse või riikidesse, kuhu Hiina valitsuse haare ei ulatu.

Wealthinside sõnul on Hiina rikkurid paigutanud välismaa aktsiatesse umbes 658 miljardit dollarit. Boston Consulting Group aga nimetab väiksemat numbrit, 450 miljardit dollarit, kuid sõnab, et eelduste kohaselt suurenevad investeeringud järgmise kolme aasta jooksul kaks korda.

Bain Consultingu uuring näitas, et pooled Hiina ülirikastest omavad investeeringuid välismaal.

Massiline miljonäride migratsioon Hiinast on valus löök ka luksusettevõtetele. Huruni sõnul kukkus Hiinas luksusesemete müük 15%, mis on viimase viie aasta suurim kukkumine.

Teisisõnu võib öelda, et Hiina rikkurid mitte ei kuluta vähem vaid nad kaovad lihtsalt ära.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. January 2014, 21:33
Otsi:

Ava täpsem otsing