Eesti edu eeldab vaatlemisoskust

21. jaanuar 2014, 00:00

Eesti-sugune väikeriik peaks kasutama võimalust saada vahetuid andmeid elust enesest. Meie väikeses riigis oleks vaatlemine suurepärane võimalus saada andmeid elust enesest, ükskõik millises valdkonnas.

Kui saadame andmeid koguma  vaatlejad ja kuulajad, liigub info inimeselt inimesele, mitte ühest serverist teise. Loomulikult saab vaatleja kasutada kõiki tänapäevaseid tehnilisi lahendusi kogutu salvestamiseks. Andmekogujate seas peaks olema võimalikult palju neid, kes võtavad vastu meie igapäevaelu puudutavaid tähtsaid otsuseid.

Kuula ja räägi. Vaatlejate põhiline roll seisneks inimestega rääkimises ja kuulamises.

Nii saaksime palju rohkem teada sellest, kuidas Eesti tegelikult elab: kuhu ja millega on üldse võimalik pääseda, kus asuvad tühjad majad, kus vaesed pered, kus hooleta jäänud lapsed, kus ettevõtlikud inimesed.

Üks tühi ja kummitav tondiloss, üks poe kõrval istuv vanainimene, üks kohalik ettevõtja võib rääkida rohkem kui vastused sajale küsimustikule.

Võidakse vastu väita, et selliseid andmeid ei saa pidada usaldusväärseks. Ent me ei pea ju kellelegi midagi tõestama: kogume andmeid selleks, et aru saada, mis meie riigis toimub, et leida siis vajadusi ja võimalusi, mis olukorda parandaks. Tuleb vaid südamega vaadata ja kuulata.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. January 2014, 19:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing