Puhkepäev. Koodi muukimine Vilde majamuuseumis

31. jaanuar 2014, 00:00

Tudengirühmitus T-Teater pistab rinda Eduard Vilde ühe olulisema näidendiga “Taba­mata ime”, mängupaigaks roosa maja Kadrioru pargis, Luigetiigi veerel.

Seda 1912. aastal Kopenhaa­genis valminud teost nimetas autor vestlusdraamaks. Ajastuhõnguline ilukõne ongi olulisem teatrikood selles lavastuses. Lavateksti lauseehitus on vaat et koreograafiline ja jutt triikis harjumatus stiilis kujund­likkusest. Nii et teksti edasi andmise mõttes, millest näitemäng ju õieti algab, mitte kõige lihtsam ülesanne näitlejatele. Sõnu on vaja seada loomulikku rütmi ning neid ka läbi elada.

Tegelaskujude tabamine. Lavastaja Auri Jürna, kel taskus lavakunstikateedri lavastaja diplom, on otsustanud valida tükile mitte päris ajastutruu stiili, nagu järeldub tänapäevastest rõivastest tegelaste seljas. Nii pole mäng ehitatud otseselt välistele retroelementidele.

Peamistes stseenides mängivatel näitlejatel õnnestub tekitada lavale kaasahaaravat voogamist, nagu näeb elukutseliste näitlejatega teatri parematel etendustel. Liisi Rohtungi trumbiks Lilli Ellertina on sundimatu lavaline kohalolu ja intensiivne karakteri esitamine. Hanna Allsaar loob Eeva Marlandina oma rolli seespool jäiselt hõõguva tundetemperatuuri pealt. Lauri Vasko pianist Leo Saalepina annab hästi edasi oma tegelaskuju kriipivat teadmatust eesootava suhtes. Georg Logins esitab heas ekspressiivses võtmes kunstnik Kulli.

Imelik, et pinevamates stseenides tekkis mul võrdlus “Videviku” filmisaagaga, kus fookuses on uus põlvkond, uus seltskond ja tegelased mängivad samuti oma tunded suureks. Erinevad tõlgendamisvõimalused saavadki ehk võimalikuks siis, kui autori loodud stiilist ei hoita kramplikult kinni.

Lavastuslikult on teatritükk korralikult üles ehitatud, kuigi arenguruumi esituses on, eriti esimeses vaatuses, kus teksti ja näitleja vaheline sünkroonsus tundus kohati takerduma. Äkki oleks võinud siin ehk muusikat kasutada?

Kaasa mängiv olme. Heaks abimeheks näitlejatele on aga seinal tiksuv kell, mis kenasti pause toonib. Päevasel etendusel on toredaks fooniks ka akna taga jalutavad möödakäijad. Ei saa jätta märkimata, et teise vaatuse kontserdijärgne salongistseen, kus kõik osatäitjad on laval, näeb ajaloolise sentimendi mõttes välja mitte vähem kui täiuslik.

 

Hinnang

  • “Tabamata ime”

Hinnang: 7

Lavastaja: Auri Jürna
Osades: Lauri Vasko, Liisi Rohtung, Hanna Allsaar, Lehti Alver, Terly Toomast, Anti Räis jt
Järgmised etendused: 1. ja 9.02
www.tteater.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. January 2014, 16:22
Otsi:

Ava täpsem otsing