Kinnisvara. Arendaja: küttekulude tähtsus kasvab

10. veebruar 2014, 00:00

Kinnisvaraarendus liigub suunas, kus aina olulisemaks peetakse küttekulusid – uued majad muutuvad rohkem soojapidavaks, ütles Hausers Grupi arendusjuht Janno Parik.

Ehituse ja kinnisvaraarendusega tegeleva Hausersi arendusjuhi sõnul saab mitmekordset küttekulude erinevust näha juba näiteks võrdluses viis aastat tagasi ehitatud korteritega.

“Praeguste määruste järgi ehitatavate korterite küttekulud on kuni kaks korda väiksemad, võrreldes viis aastat tagasi valminud kodudega,” ütles Parik. Tema sõnul on standardid läinud nii palju rangemaks, et küttevajadus väheneb.

Pariku sõnul liigub kinnisvaraarendus riiklikul tasandil selles suunas, et mingil hetkel on eesmärk 0-energiaga maja ehk hoone ei vaja täiendavat energiat väljast. “Maja suudab oma küttevajaduse täita taastuvenergialahendustega,” ütles Parik. Kõige levinum lahendus on praegu Pariku sõnul päikesepaneelid.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul otsivad arendajad uusi lahendusi – madalates majades lift, lisainvesteeringud energiasäästu ning lasteaedade ehitamine.

“Ehkki praegu on turul uute korterite põud, püüavad kinnisvaraarendajad siiski üksteist üle trumbata, otsides kliendile ka sisuliselt vajalikke lahendusi ning luues nii endale konkurentsieelist,” ütles Sooman.

Lisaväärtus kui müügiargument. Tallinna kesklinnas, kus kinnisvara ruutmeetrihind võib ulatuda ligi 2500 euroni, on Pariku sõnul lihtsam täiendada toodet ehk korterit näiteks targa kodu lahendustega, kuhu hulka võib kuuluda mobiiltelefoniga juhitav ventilatsioon ja küttesüsteem. “Iga aastaga muutuvad sellised teemad aktuaalsemaks ja tõenäoliselt millalgi tulevikus muutuvad ka standardiks,” lisas Parik.

Parik näeb selliseid lisaväärtusi nagu lift, lasteaed ja säästulahendused peamiselt müüki toetavate argumentidena. Näiteks kolmekorruselise maja puhul ei pruugi lifti ehitamine lisada esimese ja teise korruse elanike jaoks täiendavat väärtust, kuid Pariku sõnul piisab mõnest kolmanda korruse korteri ostjast, kes seda väärtustab ja ostuotsusele kaalu juurde annab.

Lisaväärtust on Pariku hinnangul võimalik pakkuda pigem kallimates piirkondades, kus uudse lahenduse lisamine on võimalik äriplaani ära mahutada. Seda on keeruline teha madalamate hindadega piirkondades.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. February 2014, 18:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing