Börs kehtestas tinale alamhinna

Romet Kreek 26. veebruar 2014, 11:47

Ainus börs, millel on Indoneesia ekspordiluba kaubeldud tinale,  teatas nädalasest miinimumhinna kehtestamisest füüsilise tarnega lepingutele, et kaitsta kaevanduskompaniisid hinnakõikumiste eest, vahendab Bloomberg.

Indoneesia on maailma suurim tinaeksportöör, kus nüüd kehtestati börsil tina alamhind. Londonis tõusid tinafutuurid nelja kuu kõrgeimale tasemele. Läinud nädala hinnapiir oli 22 950 dollarit tonnist.

Indoneesia püüab saavutada suuremat kontrolli metalli hindade ja pakkumise üle, mida kasutatakse jootmiseks.

Briti panga Barclaysi prognoosi kohaselt on maailma tinaturg juba viiendat aastat puudujäägis. „Meil on moraalne kohustus hoida metalli hinda langemast alla tootmiskulude,“ ütles Indoneesia tinaassotsiatsiooni eksasejuht Rudy Irawan. „Tahame vaid õiglast hinda. Kaevandajad peavad investeerima uurimisse, laiendamisse ja kaevandusjärgsetesse tegevustesse.“

Londonis tõusis tina hind 1,5%, 23 650 dollarile tonnist. Veebruarist võib kujuneda esimene tina hinatõusukuu alates septembrist. Barclays prognoosis, et tina hind võib tänavu tõusta 26 000 dollarile tonnist ja 2015. aastal 30 000 dollarile tonnist.

Hinnapõrand ei aita börsil tinakauplemisele kaasa, ütles Singapuris asuva Gold Matrix Resources tegevdirektor Pinaki Rath, kelle ettevõte on ostjana börsi liige. „Keskmises ja pikemas perspektiivis peab börs mõistma, et vaid turud saavad määrata hinna, mitte mõni riik või tootja. Mida kiiremini sellest aru saadakse, seda parem.“

Barclays prognoosis, et tänavu on üleilmsel tinaturul 5000tonnine defitsiit. 2015. aastal on puudujääk 4000 tonni.

Võrreldes detsembrikuise 13 562tonnise tina ekspordiga kukkus eksport jaanuaris 4613 tonnile. Mullu eksportis Indoneesia 91 612 tonni tina, mida on 7,3% vähem kui aastal 2012.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. February 2014, 11:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing