Sirje Rank • 26. veebruar 2014 kell 10:26

Inditexi Zaral on moes makse optimeerida

Agentuur Bloomberg on rehkendanud, et Hollandi kaudu makse optimeerides on maailma suurim rõivamüügikett Inditex, millele kuuluvad ka Zara kauplused, 2009. aastast maksudelt kokku hoidnud vähemalt 325 miljonit dollarit.

Firma asutaja ja suuromanik Amancio Ortega Gaona oli mullu Euroopa jõukaim mees.

Kui valdavalt on rahvusvaheliste suurkorporatsioonide maksude optimeerimise teema üles kerkinud seoses tehnoloogiafirmadega nagu Apple või Google, siis näitab Inditexi juhtum, et sama edukalt saavad seda teha jaeketid, kui koondavad õigused intellektuaalsele omandile tütarettevõttesse, mis asub madala maksumääraga riigis, kirjutab Bloomberg.

Eelmisel majandusaastal oli Inditexi käive 21 miljardit dollarit (sellest Zara osa 13,6 miljardit dollarit) ja kasum 3 miljardit, kuid firma arvepidamise järgi ei tule see kasum reeglina suurtelt turgudelt nagu Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia või Itaalia. Neis kõrge maksumääraga riikides on Zara kasumimarginaal olnud aastast 2009 keskmiselt 3-5%. Väike üksus Hollandis seevastu teenis mullu rohkem kasumit kui Inditexi Zara kauplused neil eelnimetatud suurturgudel viimasel viiel aastal kokku.

Hollandi üksusele rakendunud maksumäär on viimastel aastatel olnud ca 16%, mis on pool ettevõtte tulumaksumäärast Itaalias, Prantsusmaal või Saksamaal.

Inditex on ala parima kasumimarginaaliga, mis küünib ligi 15%-le. Firma aktsia hinna suur tõus tegi ettevõtte asutajast ja suuromanikust Amancio Ortega Gaonast mullu Euroopa jõukaima ja maailmas jõukuselt kolmanda mehe.

Viimase viie aasta jooksul on firma ligi 2 miljardit dollarit kasumitest liigutanud väikesesse Hollandis tegutsevasse üksusse ja samuti Šveitsi, näitavad majandusaruanded. Ehkki selles Hollandi üksuses töötab vaid 0,1% üle ilma Inditexi palgal olevatest inimestest, langes just selle üksuse arvele mullu 20% emafirma teenitud kasumist.

Sellele üksusele maksavad Inditexi teised üksused rojalteid näiteks õiguse eest kasutada firma kaubanduslikku nime. Samuti annavad üksuse 173 töötajat nõu uutele kauplustele asukoha leidmisel, sisekujunduse tegemisel ja vaateakende kujundamisel.

2009. aastast on üksus Hollandis teeninud ligi 4,3 miljardit dollarit ja saanud puhaskasumit 1,9 miljardit dollarit. Mullu teenis Hollandi üksus iga töötaja pealt 3,1 miljonit dollarit, olles selle näitaja poolest Apple'iga võrreldes seitse korda kasumlikum.

Bloomberg rehkendas Inditexi maksusäästu näiteks sel moel, et võttis firma teadaantud nn reaalselt rakendunud maksumäära ning võrdles, kui suur olnuks maksukohustus, kui Hollandi üksuse kasumid oleksid olnud maksustatud Hispaania maksumääraga. Selle järgi oleks Inditex maksudeks maksnud 325 miljonit dollarit enam. Selline summa tõstnuks läinud aasta kasumit 3%.

Itaalias on Inditexi Zara kauplused viimasel viiel aastal Hollandi üksusele rojalteid maksnud 200 miljonit dollarit. See võis jätta Itaalia riigikassa ilma ca 60 miljonist dollarist maksutulust, rehkendab Bloomberg, kui Zara kasumid oleksid olnud maksustatud Itaalias kehtiva 31,4% määraga. Lisaks tegutseb Itaalias veel teisi Inditexi üksusi peale Zara.

"Inditexi strateegia paneb suurema maksukoormuse väiksematele firmadele, mil ei ole selliseid võimalusi ega tütreid Hollandis ja Šveitsis," ütles Bloombergile Rooma Luissi ülikooli ökonomist Giuseppe Ragusa. "See loob ebavõrdse mänguruumi."

Inditexi kõneisik Jesus Echevarria rõhutab Bloombergile, et kõik toimub kooskõlas kodumaiste ja rahvusvaheliste maksustamisreeglitega ning et firma majandustulemused on ka regulaarselt auditeeritud. Echevarria vaidlustab Bloombergi tõlgendused ning rõhutab, et Inditexi panus ühiskonnas ja maksutuludes on palju suurem kui ettevõtte tulumaks, mis küündis viimasel majandusaastal 764 miljonile eurole. Käibemaksust, tariifidest ja kinnisvaramaksudest said kohalikud omavalitsused näiteks 2012. aastal 4,1 miljardit eurot.

Echevarria vaidlustas ka Itaalia kohta tehtud analüüsi. "Zara Italia poleks üldse makse maksnud, kuna Zara Italiat poleks olemas olnud," ütles ta. "Zara Italia poleks saanud kasu saada unikaalsest ja ekslusiivsest Zara kaupluste kontseptsioonist ega kasutada Zara äratuntavat logo ja kommertsnime."

Inditexil on üle maailma 120 000 töötajat ja kauplused 86 riigis. Lisaks Zarale on Inditexi kaubamärkide seas ka Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear.

Hetkel kuum