USA pankadel oht kaotada 501 miljardit

24. märts 2014, 00:00

Kolmkümmend USA suurimat panka võivad tõsise majanduslanguse korral kaotada 501 miljardit dollarit, selgub Föderaalreservi äsja toimunud pankade stressitesti tulemustest. Vaatamata sellele on pangandussüsteem palju paremas olukorras kui 5 aastat tagasi.

USA keskpank mängis läbi stsenaariumi, kus Ühendriikide töötuse määr tõuseb 11,25 protsendini, aktsiaturud langevad praegustelt tasemetelt 50 protsenti ning eluasemehinnad 25 protsenti. Keskpank jõudis järelduseni, et sellise stsenaariumi korral kaotaksid pangad 501 miljardit dollarit. Veebruaris oli USA töötuse määr 6,7 protsenti.

Pisut väiksema majanduslanguse korral kaotaksid USA suurimad pangad 355 miljardit dollarit. “Suurimad pangandusinstitutsioonid Ameerika Ühendriikides on väga raskes majandusolukorras praegu paremas seisus kui viis aastat tagasi,” teatas Föderaalreserv. “Tulemused näitavad üldist paranemist pankade kapitalipositsioonides.”

Stressitestil oli ka üks läbikukkuja. Föderaalreserv viis stressitesti läbi 30 suurimal pangal, kuid seal nimekirjas oli ka üks läbikukkuja. Tegemist on Zions Bancorporationiga, mille vastupidavust tõsistele majanduslangustele hindas Föderaalreserv kõige väiksemaks. Zions andis juba teada uutest kapitaliplaanidest, millega loodetakse vähendada erinevate keeruliste väärtpaberite mõju. Panga esmane omakapitali tase langes 3,5 protsendini, mis on alla Föderaalreservi viieprotsendist standardit.

Kõik teised pangad suutsid sellest standardist olla kõrgemal. Viis laenuandjat, American Express, Bank of New York Mellon, Discover Financial Services, Northern Trust, RBS Citizens Financial Group of the Royal Bank of Scotland and State ­Street, suutsid oma esmase omakapitali taseme kahekordistada.

Pangandusgigandid, nagu JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley ja Goldman Sachs,  teatasid esmasest omakapitalist, mille suhe jäi 6–7 protsendi vahele. Wells Fargol oli see 8,2 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. March 2014, 17:56
Otsi:

Ava täpsem otsing