Indrek Kald • 9. aprill 2014 kell 5:18

Kraft täna taas VEB Fondi komisjoni ees

Aasta lõpus Nordea panga juhi kohalt lahkunud Vahur Kraft peab täna taas riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjoni ees selgitusi andma.

Kraft sattus seoses VEB Fondiga suurema tähelepanu alla mullu juunis, kui Eesti Pank avaldas auditi, millest selgus, et 1995. aastal koostati keskpangas Krafti allkirjaga valeandmetega dokument. Selle kohaselt oli Vene firmal TSL International 32 miljoni dollari ulatuses nõudeid Vnešekonombanki (VEB) suhtes, kuigi tegelikult neil pangast raha saada polnud. Pole teada, kuhu 32 miljonit lõpuks jõudis.

Veebruaris tuvastas riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjoni tellitud kohtuekspertiisi uuring, et Kraft esitas mullu oktoobris komisjonile võltsitud dokumendi. Valeandmeid sisaldavas dokumendis oli kirjas, et TSL Internationalil oli 32 miljoni dollari ulatuses nõudeid VEB suhtes.

Kraft kinnitas seepeale, et sai kirja kolmandatelt osapooltelt ega osanud dokumendi tõesuses kahelda. "Kinnitan, et pole teadlikult komisjonile valeandmeid esitanud ja vabandan," märkis ta veebruari keskel pressiavalduses.

Aastail 1995–2005 oli Kraft Eesti Panga president, seejärel juhtis siinset Nordea panka. Ta on ka Luksemburgi aukonsul Eestis.

Hetkel kuum