Taastuvenergiat ootab ees turupõhine tulevik

17. aprill 2014, 00:00

Taastuvenergia tasud on tõstnud elektri hinda ning taas­tuv­energia tehnoloogiate areng jõudnud sellise küpsuse astmeni, et need on valmis konkureerima turupõhiselt teiste tootmisviisidega. Euroopa Komisjoni hinnangul peavad uued toetusskeemid neid asjaolusid arvestama.

EK asepresident Joaquin Almunia tutvustas eelmisel kolmapäeval peetud programmilises kõnes kehtima hakkavaid riigiabi suuniseid keskkonna- ja energeetikasektoris. Peamine fookus oli suunatud vajadusele vaadata üle olemasolevad taastuvenergia toetuste skeemid, et vältida ülekompenseerimist ja tagada Euroopa Liidu energiamahukate sektorite konkurentsivõime globaalsel turul.

Elekter turule. Tulevikus tuleb taastuvenergia tootjatele toodetud elektrienergia eest makstav toetus üle viia turuhinnast sõltuvatele subsiidiumitele ning loobuda fikseeritud ostukohustusest. Lisatingimusena peavad taastuvenergia tootjad müüma oma elektrienergia elektriturul. Aastad 2015–2016 kujunevad üleminekuperioodiks, mil jaotatakse võistlevate pakkumiste alusel väike osa toetustest. Alates 2017. aastast tuleks aga kogu süsteemi lisanduvale taastuvenergia tootmisvõimsusele makstav riiklik toetus eraldada turupõhiselt.

Uued reeglid hakkavad kehtima uutele projektidele. Töötavate taastuvenergia elektrijaamade omanikud saavad toetust edasi seniste riigiabireeglite alusel. Ka väikesed tootmisüksused (alla 6 MW või alla kuue seadme) pääsevad võistlevatel pakkumistel osalemisest ning päris pisikesi tootmisüksusi võib edaspidigi toetada fikseeritud tariifiga. Energiamahukad tööstusharud võivad saada taastuvenergia tasude puhul soodustusi.

Tootmisvõimsuse kindlustamine. Riigiabi suunised sätestavad ühtlasi tingimused, mille täitmise korral võivad liikmesriigid anda toetusi piisava koguse tootmisvõimsuste olemasolu kindlustamiseks. Need tulevad kõne alla üksnes juhul, kui muud vahendid on ammendunud. Esmalt tuleb ära kasutada ühendused ning elektri salvestamise ja tarbimise juhtimise võimalused. Samas ei tohiks selle riigiabi meetme raames toetada fossiilkütuseid kasutavaid elektrijaamu, välja arvatud juhul, kui pole neile keskkonnasõbralikumat alternatiivi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2014, 18:34
Otsi:

Ava täpsem otsing