Kadri Põlendik • 10. juuni 2014 kell 15:58

Soome keskpank: seisak jätkub

Soome keskpanga teatel jääb riigi SKP sel aastal samale tasemele, see on kehvem detsembris tehtud 0,6%-lise kasvu prognoosist, vahendas Bloomberg.

Soome majandusseisak pikeneb ka sel aastal, sest langus põhilistes tööstusharudes pidurdab kasvu ja eksport ei taastu, teatas Soome keskpank täna Helsingis avaldatud raportis. Keskpanga teatel ei ole Soomes sel aastal majanduskasvu oodata, küll aga prognoositakse 1,4%-list kasvu järgmisel aastal. Varem ennustati 2015. aastaks 1,7%-list majanduskasvu.

“Soome majanduse nõrk seis on osutunud pikemaajalisemaks kui esialgu hinnati,” ütles Soome keskpanga juht Erkki Liikanen raportis. “Ekspordi kokkutõmbumine on seotud tööstussektori jätkuva ümberstruktureerimisega."

Soomes on 2008. aastast saadik olnud kaks korda majanduslanguses pärast seda, kui riigi majandus kaotas tulusid kahest olulisest sektorist - paberi- ja elektroonikatööstusest. Veebiväljaannete tähtsuse suurenemine on vähendanud ülemaailmset nõudlust trükiste järele. Nokia ebaõnn õigel ajal ära tabada nutitelefonide tähtsust viis langusesse riigi elektroonikatööstuse. 

Soome riigivõlg ületab keskpanga prognoosi kohaselt sel aastal Euroopa Liidu lubatud piiri, tõustes 60,3%ni SKPst. Eelmisel aastal oli põhjanaabrite riigivõlg 57% SKPst.

Hetkel kuum