• Jaga lugu:

  USA stiilis rahatrükk ka Euroopasse?

  Turud on reageerinud Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi üle-eelmisel nädalal peetud kõnele, kuna peetakse võimalikuks, et keskpank võib alustada sarnase võlakirjade ostmise programmiga, nagu seda on mitu aastat teinud Ameerika Ühendriigid.

  Eelmisel nädalal langes Saksa, Prantsuse, Itaalia ja Hispaania 10aastase tähtajaga võlakirjade tootlus uue rekordmadala tasemeni. Keskpankurite kohtumisel Jackson Hole’is ütles Draghi, et inflatsiooni prognoosimine on muutunud raskemaks ning kärpemeetmeid tuleks lõdvemaks lasta.
  Turud lugesid Draghi viimasest väitest välja, et tulekul võib olla rahatrükk ehk kvantitatiivne leevendamine. Euroopa Keskpanga edasine poliitika on ebaselge, kuid Euroopa võlakirjaturud näitavad seda, et EKP peab keskenduma euroala kasvu taastamisele.
  Turud on üha rohkem arvestanud sellise inflatsiooniga, mis jääb järgmise 5–10 aastal alla keskpanga kaheprotsendilist eesmärki.
  Ütleme, et Euroopa Keskpank teatab lähikuudel rahatrükkimise programmist. Praegu on näiteks Saksa 10aastase võlakirja tootlus madalamal, kui see oli USA sama tähtajaga võlakirjadel enne rahatrükkimise programmi väljakuulutamist. Kui rahatrükk välja kuulutatakse, võib võlakirjaturul toimuda korrektsioon ja tootlused hoopis tõusta.
  Endise USA keskpankuri Rick Mishkini arvates näitaks kvantitatiivse leevendamise programm seda, et Euroopa Keskpank on pühendunud majanduskasvu elavdamisele ja töötuse vähendamisele.
  Samas tähendaks rahatrükk endaga suurt kulu, keerulist rahapoliitikat ning pole teada, millist kasu see endaga majandusele toob. Samuti võib selline programm luua ka suuri poliitilisi probleeme, eriti euroalas, kus on 18 erinevat riiki.
  ­Saksamaa on avaldanud muret selle üle, et Euroopa Keskpanga bilanss näib lõpmatuseni paisuvat ning teiste riikide võlakirjade kokkuostmine näitab finantsdistsipliini puudumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.