• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Pank ei pelga Venemaa keelu mõju

  Eesti majandussuhted Venemaaga pole nii ulatuslikud, kui esmapilgul tundub, väitis Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja eilsel avatud loengul. Kuigi meie sidemed idanaabriga on ­Euroopa Liidus ühed tihedamad, on Vene sanktsioonide mõju Eesti SKT-le Oja sõnul vaid 0,3%.

  Pärast Ukraina kriisi vähenesid Oja sõnul tootjate ootused rohkem, kui pidanuks. “Olukord majanduses pole sugugi nii halb, kui ette­võtjad on arvanud, sest tellimuste maht pole oluliselt vähenenud,” ütles ta. Kõige rohkem saavad Oja sõnul kannatada transpordisektor ja hulgikaubandus.
  Oja rääkis, et sanktsioonide mõju hinnatakse eeskätt ekspordimahu kaudu. Kuigi Eesti ekspordib Venemaale Euroopa Liidu riikide keskmisest rohkem, moodustab 76% müüdavast kaubast teiste riikide toodang, mistõttu pole ekspordikeeldudel Eesti majandusele väga suurt mõju.
  Investeeringud olid juba enne hüplikud. Oja märkis, et ka Venemaale tehtud investeeringutel on Eesti majandusele väike mõju – neilt teenitav tulu oli möödunud aastal suhtena SKPsse alla 0,1%. Investeeringud olid hüplikud ja väikese tulususega juba enne Ukraina kriisi.
  Mullu eksporditi Eestist Venemaale sanktsioonide alla kuuluvaid kaupu 76 miljoni ­euro eest, sellest 65 miljonit oli Eesti toodang. Suurima osa moodustasid piimatooted.
  Oja lisas, et sanktsioonide mõju majandusele on ajutine. Pärast uutel turgudel kohanemist langetavad sanktsioonid ka hindu. “Kuigi Baltimaad saavad sanktsioonidega enim pihta, usun, et nende mõju on tugevasti ülepaisutatud,” ütles Oja.
  Terve turg on rikutud. E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas Oja optimismi ei jaga. “Kui räägime majanduskasvust 0–1% ümber, pole ju ainuüksi Vene kriisi arvel 0,3% SKTst sugugi väike mõju,” ütles ta.
  Murakas rääkis, et Euroopa Liidu piimatoodangust on läinud Venemaale ainult 1,5%. “See poolteist protsenti on aga pärast sanktsioonide kehtestamist ära rikkunud terve Euroopa turutaseme. Nii haprad ja tundlikud ongi turud,” ütles ta.
  Tema sõnul ei jää saktsioonidest puutumata ka teised majandusvaldkonnad, näiteks peatavad põllumehed juba praegu investeeringuid, hoiduvad kallitest söötadest ja masinate ostmisest. “Usun, et mõjutused tulevad tunduvalt suuremad, kui konservatiivsed pankurid arvutavad,” ütles ta.
  Murakas märkis, et praeguses olukorras tuleks pigem keskenduda halvimale stsenaariumile, mitte mõelda, et küll läheb kõik paremaks.
  SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles, et praegu on veel vara ennustada, kui suuri mõjutusi sanktsioonid endas peidavad. “Praegu on hea öelda, et mõjud on pea olematud – veel polegi ükski mõju korralikult kohale jõudnud,” ütles ta. Tema sõnul saab selge pildi alles järgmise aasta jooksul.
  Euroopa Liit karmistas sanktsioone
  Euroopa Liit karmistas eile sanktsioone Venemaa vastu, olles valmis neid leevendama, kui Kreml ilmutab head tahet ja aitab kaasa Ida-Ukrainas rahu taastamisele.
  Lõpetades mitu päeva kestnud kahevaheloleku ja vaidlused, otsustasid 28 riigi esindajad eile kehtestada alates tänasest piirangud Euroopa tehnoloogia tarnimisele ja teenustele Venemaa naftasektori firmadele ning Venemaa kaitse -ja energiasektori firmade juurdepääsule Euroopa kapitaliturgudele.
  Ühtlasi lisati sanktsioneeritavate nimekirja 24 isikut, kelle tegevus on aidanud kaasa ­Ukraina idaosa olukorra de­stabiliseerimisele, vahendas agentuur Bloomberg.
  “Me oleme alati rõhutanud, et meie sanktsioone on võimalik nii karmistada kui ka leevendada,” ütles Euroopa Liidu Ülemkogu president Herman Van Rompuy eilses avalduses. Hinnang relvarahu seisule septembri lõpus võib tuua sanktsioonide muutmise, peatamise või osalise tühistamise, teatas ta.
  Liikmesriigid otsustasid sanktsioonide karmistamise juba 5. septembril, kuid peatasid nende jõustamise, kuna samal päeval leppisid Ukraina valitsus ja separatistid kokku relvarahus. Euroopa Liidus ei ole olnud üksmeelt sanktsioonide karmistamiseks.
  Sanktsioonid jõustuvad täna  pärast nende avalikustamist ELi ametlikus teatajas.
  Vene rubla nõrgenes uudise peale 0,9% 37,62 rubla tasemele dollarist ja börs langes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
USA väikeinvestorid tervitasid Trumpi SPACi vaimustusega
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.