11. september 2014 kell 21:00

Puhkepäev. Dingodest, vaaladest ja koduõuest

Mu väike 7aastane sugulane on tõeline loomade fänn. Ta võib teleri ette naelutatult vaadata loomasaateid, lapata sinuga koos loodusraamatuid, rääkida sulle sulelistest ja karvastest, kellest sa ise suurt midagi ei tea, ja loomulikult mängida kõiksuguseid loomadega seotud mänge. Ta kasvatab oma väikest küülikut Ukut, räägib alalõpmata oma arvukatest koer-sõpradest (nende kõigi nimesid teab ta une pealt) ning hobustest, kellega ta aeg-ajalt ratsutamas käib.

Temast saab farmer ja loomakasvataja – nii otsustas ta juba mõne aasta eest. Ma arvan, et see töö sobiks talle väga hästi. Tema kirg, hool ja huvi loomade ning looduse vastu paistab kaugele. Sellega nakatab ta ka teisi enda ümber.

Tutvumine koduümbrusega. Looma- ja loodusarmastusega nakatab ka järgmisel nädalal algav Matsalu loodusfilmide festival. Kuidas muidu võiks näha üht elevandiema nelja aasta jooksul oma pere koos hoidmas, röövloomade ähvardusi tõrjumas ja oma poegi õpetamas.

Kuidas muidu võiks saada osa dingode elust Austraalias või kliima soojenemisega kaasnevatest probleemidest Põhja-Jäämere mõõkvaalade jaoks. Kuidas muidu saaks aimu Roheneemesaarte ja Namiibia kõrbetest ning maailma erinevais paigus asuvate vulkaanide jõulisusest, ohtlikkusest ja nende müstikast.

Kuidas muidu saada teada Ida-Timori naissukeldujate kohta, kel kogukonnas oluline roll kanda, või haruldaste loomaliikide kohta, kes on päästetud nüüdisaegse masinliku maailma lõugade vahelt.

Jah, muidugi, kõike seda on võimalik ise uurida, selle kohta lugeda või suisa kaema minna. Aga et igale poole ei jõua, siis pakubki Matsalu loodusfilmide festival võimalust õppida taas natukene paremini tundma meie koduümbrust planeedil Maa, õpetab austama ja arvestama kõigi teiste elusolenditega siin planeedil.

Hetkel kuum