Rainer Saad • 2. november 2014 • 4 min
Jaga lugu:

Põhjala pankade edukas kvartal

SEB tegevjuht Annika Falkengren hoiatas panganduskontserni häid kolmanda kvartali tulemusi tutvustades, et maailma majandus on siiski veel nõrk.  Foto: epa

Skandinaavia suurimatele pankadele oli kolmas kvartal üle ootuste hea, seda tänu ühekordsetele mõjudele, kulude vähendamisele ja ka laenumahu kasvule.

Eestis tegutsevatest pankadest näitasid suurimat kasumi kasvu kontsernid SEB ja Danske, mille puhaskasumid kasvasid kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aastaga vastavalt ligi 50 ja 100 protsenti. Kasumit kasvatasid ka Swedbank, Handelsbank, Nordea ja DNB.

SEB

Kontserni puhaskasum kasvas 46%, 5,47 miljardile Rootsi kroonile. Lisaks intressitulu 9protsendilisele kasvule teenis pank kokku 2,18 miljardit krooni ühekordset tulu MasterCardi aktsiate müügist ning riskikapitalitehingutest. Tegevuskasum suurenes kolmandas kvartalis 44%, 6,67 miljardile kroonile.

Samas hoiatas SEB tegevjuht Annika Falken­gren, et maailmamajandus on nõrk ning Euroopa majandusareng väljakutseid esitav. “Me elame jätkuvalt ebaharilikul ajal, kus inflatsioon on väga väga või puudub üldse, intressimäärad on ülimadalad ja keskpankade likviidsus eurotsoonis ja USAs külluslik,” ütles ta. Falkengreni sõnul on ettevõtete nõudlus laenude järele Lätis ja Leedus väike, kuna Venemaa ja Ukraina konflikti tõttu on majanduskasv aeglustunud.

Tulemuste järel tõstis DNB Marketsi aktsiaanalüütik Hakon Fure SEB aktsia soovituse “hoia” pealt “osta” peale koos 95kroonise hinnasihiga.Samas jäid Eesti üksuse tulemused kontserni tugevatele tulemustele alla. Eesti üksused lõpetasid 2014. aasta kolmanda kvartali 15,6 miljoni ­eurose kasumiga. Eelmise aasta samal ajal oli kasum 18 miljonit eurot.

Swedbank

Rootsi üks suuremaid laenuandjaid teatas puhaskasumi 9protsendilisest kasvust 4,56 miljardile kroonile. Panga puhaskasum oli üle analüütikute ootuste, kuid siiski teatas kontsern, et on sunnitud vähendama kuni 800 töökohta. Koondamine Eesti üksust ei puuduta.

Swedbanki juht Michael Wolf ütles, et väike inflatsioon ja madalad intressimäärad tähendavad kulukärpeid. Lisaks kirjutas Swedbank oma kvartaliaruandes, et Rootsi majandus on suhteliselt tugev, kuid väike inflatsioon survestab Riksbanki intressimäärasid langetama.

Wolfi sõnul ei ole Venemaa ja Ukraina konflikt Swedbanki tegevusele Baltimaades mõju avaldanud. “Kuid habras maailmamajandus võib mõjutada kasvu meie kõigil neljal koduturul,” ütles ta.Swedbanki Eesti üksuse kolmanda kvartali puhaskasum kukkus võrreldes möödunud aastaga 20 protsenti, 48,9 miljonilt eurolt 39,1 miljonile eurole.

Swedbanki tulemuste kohta ütles Kepler ­Cheuvereux' analüütik Mats Anderson, et tulemused olid muljetavaldavad. “Swedbank on suutnud hästi tulla toime Rootsi keskpanga 50baaspunktilise intressimäära kärpe negatiivse mõjuga,” ütles ta. Panga puhas intressitulu kasvas kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aastaga 3,3%, 5,83 miljardi kroonini. Andersoni sõnul näitab see, et laenude hulk on suurenenud.

Nordea

Nordea Panga kolmanda kvartali puhaskasum kasvas viiendiku võrra ja seda tänu uutele klientidele ning hoiustele. “Kolmandas kvartalis jätkasime uute klientide kaasamist ning meile usaldati veel enam sääste, mis viis hallatavate varade mahu üle 250 miljardi euro. Vaatamata jätkuvatele vastutuultele makromajanduses on sissetulekute tase stabiilne ning täidame selgelt oma kulude juhtimise eesmärke. Krediidi kvaliteet tõuseb ning laenukahjumite tase jääb allapoole kümne aasta keskmist taset,” ütles Nordea Grupi tegevjuht ­Christian Clausen tulemuste kohta.

Handelsbanken

Rootsi suuruselt teine pank teatas kolmanda kvartali puhaskasumi 8protsendilisest tõusust, seda tänu intressitulu kasvule. Handelsbankeni puhaskasum kasvas kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aastaga 3,61 miljardilt Rootsi kroonilt 3,9 miljardile kroonile. Intressitulu suurenes sama ajaga 6,68 miljardilt 7 miljardile (760 miljoni eurole). Panga teatel aitasid intressitulu suurenemisele kaasa soodsad valuutakursid ning laenude kasv.

DNB

Eestiski tegutseva Norra suurima panga DNB maksueelne kasum kasvas kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aasta sama ajaga 12 protsenti, 7,63 miljardi Norra kroonini. “Me oleme väga rahul nende numbritega,” ütles DBN grupi juht Rune Bjerke.Samas hoiatas pank, et Norra majanduskasvu tempo on kahanevate naftainvesteeringute tõttu aeglustumas.

Danske Bank

Taani suurim pank Danske Bank teatas kolmanda kvartali puhaskasumiks 3,19 miljardit krooni, mis on kaks korda parem tulemus kui eelmise aasta samal ajal.Borgeni strateegia on kandnud ka vilja, kuna Standard & Poor's tõstis aprillis panga reitingut ühe punkti võrra, tasemele A. Danske maksueelne kasum oli 4,5 miljardit Taani krooni ja see kasvas aastaga pea kaks korda. Pank tõstis selle aasta kasumiprognoosi 11,5–13,5 miljardile kroonile.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt