Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    E&G maksis võla pankrotiga ähvardamisel

    E&G juht Artur Fjodorov tahab firma saneerimist.Foto: Andres Haabu

    Allhankijal aitas raskustes ehitajalt E&G võlga kätte saada firma vastu pankrotiavalduse esitamine. Kohtusse on viimasel poolaastal jõudnud kaks pankrotinõuet.

    "Nad osalevad riigihangetel. Kui pankrotiavaldus on tehtud, siis riigihangetel nad osaleda ei saa. Kaalusime, mis neid mõjutaks. Igasugused kohtuasjad oleksid neile vähe mõju avaldanud," põhjendas otsust esitada E&G vastu pankrotiavaldus OMA Fassaadi omanik Martin Kärner. Veebruaris esitatud avalduse võttis Kärner vähem kui nädala pärast tagasi, sest E&G tasus nõutud summa.
    "E&G-l on teadupärast maksete tegemine häiritud. Teeme makseid siis, kui selleks tekivad võimalused," kommenteeris E&G juht Artur Fjodorov.
    Kohtusse on sel aastal saabunud ka teine pankrotiavaldus. Firma Viru Elektrik tegi pankrotiavalduse E&G vastu 17. aprillil, kuid võttis selle enne aprilli lõppu tagasi. Ettevõtte juht Rein Talsen keeldus selgitamast, miks avaldus tagasi võeti.
    OMA Fassaad omanik ja juht Martin Kärner ei hakanud oma aega kohtus kulutama, vaid esitas E&G vastu pankrotinõude.Foto: Andres Haabu
    Suured võlad
    Martin Kärner, kelle firmale jättis E&G umbes 40 000 eurot Tartu ülikooli õppehoone fassaaditööde eest maksmata, rääkis aga, et raha kättesaamine kulges enne pankrotiavalduse esitamist konarlikult. "Sellele eelnes mitu kuud lubadusi ja kokkuleppeid, nii kirjalikke kui ka suulisi. Lubadusi tuli nagu oavarrest. Lõpuks sai meil villand," meenutas Kärner.
    Küsimusele, milles võivad peituda E&G probleemid, vastas Kärner, et põhjust tasub otsida firma tipust. "On vilets juhtimine. Võib väita, et konjunktuur on halb ja nii edasi. Eks kõigil on see halb, aga mõned ei ole sellises situatsioonis. Mina kahtlustan juhtimist," oletas Kärner.
    Tahtis taas saneerimist
    E&G püüab jõuda selleni, et kohus firmat saneeriks, mis annaks kaitse võlausaldajate vastu. Harju maakohus otsustas aga aprilli keskpaigas jätta E&G saneerimismenetlus algatamata. Aprilli lõpus esitas E&G siiski järgmise saneerimisavalduse. Kohus jäi enda juurde, leides sel kuul taas, et menetlust ei ole vaja algatada.
    Seaduse järgi algatab kohus saneerimismenetluse, kui ettevõte on suutnud näidata, et firma maksejõuetuse tekkimine on tulevikus tõenäoline, ettevõte vajab saneerimist ja firma jätkusuutlik majandamine on pärast saneerimist tõenäoliselt võimalik. "Ka juhul, kui maksejõuetuse tekkimine oleks tõenäoline, ei vajaks ettevõte siiski kohtu hinnangul saneerimist," selgitas Harju maakohtu pressinõunik Äripäevale.
    E&G juht Artur Fjodorov on aga veendunud, et ettevõte vajab saneerimist ning ta kavatseb esitada ringkonnakohtule vastava määruskaebuse. Tema sõnul lahendatakse kõikvõimalikke erimeelsusi allhankijatega kokkuleppel, aga kui see ei õnnestu, siis kohtus.
    Tänavu on maakohtutes E&Gga seotud olnud pea 30 asja, enamasti võlanõuded. Eri asjade seas on näiteks juba lahenduse saanuid, menetlusse võetuid kui ka neid, mille menetlusse võtmine on alles otsustamisel. Üks värskeimaid on Alexela Oili hagi. Tanklakett tahab E&G-lt peaaegu 13 000 eurot, võlg tekkis märtsi lõpus.
    Näiteks ettevõtja Erko Ennoki firma Plaat Detail läks kohtusse, et saada E&G-lt üle 3500 euro. Ennoki hinnangul pole vaielda millegi üle, sest E&G esitas meili teel tellimuse, mille Plaat Detail kinnitas, seejärel tegi E&G 30protsendilise ettemaksu ja maksis hiljem veel ühe summa. Ettemaksuga kinnitas E&G tellimuskinnituse sobivust, märkis Ennok.
    Tunduvalt suurema summa, üle 36 000 euro vastu tunneb kohtu kaudu huvi torutöödega tegelev Gabariit. "Ma olen väga põgusalt temaga (Fjodoroviga - toim) rääkinud. On andnud lubadusi, et tasub, rohkem pole kontakti olnud, ei ole olnud võimalik ühendust saada," kommenteeris hagi Gabariidi juht Priit Elbre.
    Kutsub objektidele
    Fjodorov pakub allhankijate sõnul eri objektidel praegu tööd ka neile, kellega võlgade tõttu kohtuteed käib. Üks neist on ettevõtet Timorvara juhtiv Väino Peets. "Pakub (Fjodorov - toim) mulle diili, et ehitaksin talle Rakvere teatri juurdeehituse ja siis kolmepoolse kokkuleppega maksab tellija mulle otse," lausus Peets. "Lubasin, et mängin hinnad läbi."
    "Ta andis mulle külmalt mõista, et leiab raha nende jaoks, kes teevad temaga tööd. Nende jaoks, kes ei tee, ta isegi ei otsi raha," lisas Peets. "Küsisin, kas selle raha saan kätte. Ütles, et kui sa mulle tööd ei tee, siis sa kindlasti ei saa - siis ta hakkab vaidlema." Peets aga julgeb enda kinnitusel kohtus käia, olles kindel, et E&G-ga sõlmitud lepingud ja muu on täpsed.
    "Otsime pidevalt ja aktiivselt lahendusi tööde teostamiseks ja finantseerimiseks, mis rahuldavad kõiki osapooli. Selles seisnebki projektijuhtimine," kostis Fjodorov küsimusele, kas E&G on varem kolmepoolseid lepinguid teinud. Ühtegi näidet ta ei toonud.
    Fjodorov on ühendust võtnud ka ettevõtte TP Katus omaniku Tiit Paalbergiga, kes samuti loodab kohtu abil võlga kätte saada. "Soovis, et teeksin talle veel mõne katuse Jõhvis ja Narvas," ütles Paalberg. "Üldiselt ma midagi ette ei võtnud selle asjaga. Üritan läbi kohtute midagi saada, Artur Fjodorovi ma eriti ei usu."
    Ajab asju ühistuga
    Kui Peetsile kõlas lubadus, et tellija maksab raha otse allhankijale, siis Paalbergile peaks kindlustunde andma Tartu hoiu-laenuühistu. "Ütles, et tasub osa vanast võlast ja annab uuele asjale laenuühistu tagatise," meenutas Paalberg vestlust Fjodoroviga. "Laenuühistu tagatis ei kõla väga usutavalt. Kui on Swedbanki garantiikiri, siis tekivad järgmised küsimused, aga need ei ole võrreldavad," ütles Paalberg.
    Fjodorovi sõnul on E&G hoiu-laenuühistuga koostööd teinud neli-viis aastat. Kuidas ühistu garanteerib allhankijatele tööde eest maksmise? "Erinevaid laenuühistu tooteid ja teenuseid kasutades. Näiteks täiendavate finantsvahendite kaasamise läbi saame osta alltöövõtjatele materjale, milleks alltöövõtjatel endil võimekus puudub ja selliselt osutada kaasabi, et alltöövõtjad suudaksid oma lepingulisi kohustusi täita."
    Pärast eelmisi Äripäeva artikleid raskustes E&Gst pöördus võlgu sissenõudva Kreedixi poole veel 10 uut klienti, kellel on E&G vastu pretensioone. Kreedixi omanik Marie Rosin teadis küll uue saneerimisavalduse esitamisest, kuid polnud kursis, kuhu E&G sellega jõudis. “Nad peavad suutma põhjendada, miks on selline olukord tekkinud. Seda põhjendada on raske - neil on käsil palju objekte ja finantsnäitajad on suhteliselt head.”
    Rosin tõmbas paralleeli pankrotistunud ehitusfirmaga HR Restauraator, mille finantsilised andmed olid väga ilusad. Erinevalt HR Restauraatorist on E&G aastate jooksul aga suutnud maksuameti silmis puhtaks jääda, lisas Rosin.
    Fjodorov: ma ei anna alla
    E&G juht Artur Fjodorov kinnitas, et tahab firma probleeme lahendada. Viimases kirjas ei vastanud Fjodorov konkreetsetele küsimustele, lisades, et enamik neist puudutab pooleliolevaid kohtuvaidlusi. Küll aga nentis ta, et koostööpartneritega on käimas läbirääkimised, sõlmitakse kokkuleppeid ja tehakse maksegraafikuid - rohkem aega kulub läbirääkimistele kui ehitustegevusele.
    E&G likviidsusvahendite kriis hakkas kujunema mõni aeg tagasi. Fjodorovi sõnul jättis oluline tellija Narva Linna Ökonoomika Amet tehtud tööde eest tasumata ligi pool miljonit eurot. Teisel objektil nõudis järelevalve altkäemaksu ja pidurdasid ehitust. Äripäevale ütles riigiprokuratuur, et menetlus veel käib.
    Kahjumlikud lepingud
    Samuti on E&G hankedokumentide ebatäpsuste tõttu sõlminud kahjumlikke lepinguid. "See on ka põhjuseks, miks paljud ehitusfirmad on karmi konkureerimise tõttu praeguseks välja suretatud. Aasta alguses lõpetasime viimased kahjumlikud objektid ja võtsime kahjumid sisse. Viimase aasta kiire kasvu tõttu on tulnud paraku ette ka ebaõigeid otsuseid," sõnas Fjodorov.
    "Pean päevas kümneid telefonikõnesid ning pidevalt toimuvad Eesti erinevates paigus nõupidamised ja koosolekud. Tõepoolest võib juhtuda, et ma ei ole igal hetkel telefoni teel kättesaadav ega istu kogu aeg arvuti taga," lausus Fjodorov, kes usub, et saneerimine päästaks firma.
    "Meil on olemas kõik eeldused eduka majandustegevuse jätkumiseks - referentsid, toimimissüsteemid, meeskond, tööde portfell, pooleliolevad läbirääkimised ja väljavaated uute tööde saamiseks ja nii edasi. Saneerimismenetlus on parim šanss ka võlausaldajatele," ütles ta.
    Eelis pangal
    "Pankrotimenetluse korral saaks raha tagasi vaid pank, kelle nõuded on tagatud, kuid ka seda mitte kogu ulatuses. Tuleb arvestada sellega, et kui me ehituslepinguid lõpuni ei täida, tekib tellijatel õigus nõuda sisse täitmistagatised, pangagarantiid, mida on praeguseks kokku ligi miljon eurot," lisas ta.
    E&G on Fjodorovi kinnitusel kärpinud üldkulusid ja vähendanud töötajate arvu. "Minult on inimesed küsinud, et miks ma nii palju vaeva saneerimisega näen. Palju lihtsam oleks ettevõte pankrotti lasta ja kõrvalt uut firmat alustada, nii nagu Eestis tavaliselt kombeks on. Ma ei otsi kiiret põgenemisteed firma kohustuste eest. Allaandmine ei kuulu minu valikute hulka," kinnitas Fjodorov.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.