Sirje Rank • 22. juuli 2015 kell 9:34

Venemaa näeb Hollandi lilledes tõsist ohtu

Hollandi lilleväljad  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa veterinaaramet Rosselkhoznadzor teatas eile, et kaalub tõsiselt lillede impordi keelustamist Hollandist, kuna lilledega tulevad kaasa Venemaa majandusele ja põllumajandusele tõsist ohtu kujutavad kahjurid.

Hollandi suurim põllumajandusettevõte LTO Nederland arvab, et Venemaa ähvardus on seotud Malaisia lennufirmale kuulunud lennuki allatulistamisega läinud aastal Ukrainas, kus hukkus teiste seas ka 198 Hollandi kodanikku.

Hoiatus Venemaalt tuli pärast üleskutset luua rahvusvaheline tribunal lennukatastroofi süüdlaste karistamiseks, kirjutab agentuur Bloomberg.

Läinud nädalal Hollandi peaministri Mark Ruttega telefonitsi kõnelenud Venemaa president Vladimir Putin ütles, et sellised ettepanekud on ennatlikud ja ei tule asjale kasuks. Putin mõistis hukka ilmselgelt politiseeritud lekked veel alles avaldamata juurdlusest katastroofi põhjuste selgitamiseks, mida on juhtinud Hollandi ametnikud.

Hollandi lilled vastavad taimetervise nõuetele ning igasugune jutt kahjuritest on Venemaa valitsuse jaoks ainult ettekääne, et keelustada Hollandi lillede import, ütles Bloombergile Haagis asuva LTO Nederland pressiesindaja Maarten Leseman. „Tegelik põhjus on poliitiline. Tribunal võib olla tegelik põhjus.“

Läinud aastal importis Venemaa Hollandist lilli 225 miljoni dollari väärtuses.

Hetkel kuum