Sirje Rank • 14. august 2016 kell 14:18

Brexit: Briti valitsus korvab ELi toetused

Suurbritannia rahandusminister Philip Hammond  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia valitsus korvab Briti põllumeestele, ülikoolidele ja vaesema elujärjega piirkondadele Euroopa Liidust lahkumise järel Euroopa Liidu toetused, teatas nädalavahetusel rahandusminister Philip Hammond.

Lubadus puudutab siiski vaid perioodi aastani 2020, kirjutab Financial Times.

Vajalikud vahendid plaanitakse saada summade arvelt, mis Suurbritannia praegu Euroopa Liidu eelarvesse maksab.

Täielikult korvatakse nende projektide toetused, mis on heaks kiidetud enne kui Suurbritannia valitsus sügisel eelarve eelnõu esitab. Samas näiteks ELi kaasrahastusega avaliku sektori infrastruktuuri projektide puhul, mis vältavad mitu aastat ja mis on heaks kiidetud enne Suurbritannia EList lahkumist, jätkab valitsus ELi toetuste korvamist ka pärast 2020. aastat. Küll aga ei garanteeri valitsus sealt edasi põllumajandustoetuste jätkamist, mida makstakse ELi eelarvest. Aastane toetussumma Suurbritannia põllumeestele on ca 3 miljardit naela.

Mitmed piirkonnad, mis on Suurbritannias suurimad ELi toetuste saajad, nagu Cornwall, hääletasid referendumil EList lahkumise poolt. Referendumi järel pöörduti valitsuse poole kindluse saamiseks, et toetused ei lõpe.

18 miljardist naelast, mis on Suurbritannia sissemakse suurus, saab riik 5 miljardit naela tagasi omal ajal peaminister Margaret Thatcheri välja võideldud tagasimaksena. Ülejäänud 13 miljardist kulub 6 miljardit Suurbritannias Euroopa Liidu rahastusega projektide kulude katteks. Seitse miljardit naela on brittide netomakse ELi eelarvesse, ehk summa, mille võrra Suurbritannia sissemakse ületab EList toetustena tagasi saadavad summad.

Hetkel kuum