Jaroslav Tavgen • 31. oktoober 2016 kell 9:30

Helenius: sotsmaksu 1% langetamine ei anna midagi

Trigon Agri omanik Joakim Helenius  Foto: Eiko Kink

Investor Joakim Heleniuse hinnangul ei muuda tulevaks aastaks planeeritud sotsiaalmaksu protsendi võrra langetamine suures plaanis mitte midagi.

Kui valida, kas langetada maksu protsendi võrra või kehtestada sotsiaalmaksu lagi, pooldab Helenius kindlasti viimast. „Sotsiaalmaksu protsendine langetamine ei muuda midagi. Kui me aga kehtestame sotsmaksule lae, siis lubab see isegi väikestel IT-firmadel palgata häid spetsialiste,“ selgitas Helenius. Selle arvel saavad nad konkureerida rahvusvahelisel areenil teistega võrdsena.

Eestile on vaja oskusteavet – meil endal pole seda piisavalt ja see on ka täiesti arusaadav, sest oleme väike riik, rõhutas Helenius. Ta lisas, et kahjuks ei saa väikesed IT-firmad seda oskusteavet häid välismaa spetsialiste palgates juurde tuua, sest nad peavad maksma liiga kõrgeid makse.

Muidugi võib öelda, et Eesti IT-firmad on niigi konkurentsivõimelised, kuid Heleniuse sõnul pole see piisav. „See on selline seisund, kus ei kehti mõiste „piisavalt“. Kui tahta edendada Eesti IT-sektorit, tuleb luua selline maksupoliitika, mis arengut tagant tõukab. Rääkige ükskõik millise IT-ettevõtjaga, kõik ütlevad nagu ühest suust, et kui tahad palgata esmaklassilist asjatundjat, kelleta sa oma toodet pakkuda ei suuda, siis ilma sotsiaalmaksu laeta läheb see teile kena kopika maksma,“ rääkis Helenius.

Kas siis „lagi“ lahendaks eestlaste probleemi - tooks palgakasvu ja paneks tööviljakuse õitsema? „Ei, aga see on üks, seejuures väike samm selles suunas, et muuta IT-sektor konkurentsivõimeliseks,“ selgitas Helenius. „Madal tööviljakus on liiga tõsine probleem, et seda lahendada ühe kohendamisega maksusüsteemis, liiati veel nii pisikesega.“

Hetkel kuum