Mait Kraun • 30. november 2016 kell 11:11

Euroala inflatsioon viimase kahe ja poole aasta kõrgeim

Euroopa Keskpank  Foto: Scanpix/Reuters

Eurotsooni inflatsioonimäär tõusis novembris kõrgeima tasemeni alates 2014. aasta kevadest. Euroopa Keskpanga eesmärgile jääb inflatsioon aga tublisti alla, vahendab MarketWatch.

Eurostat (Euroopa Liidu statistikaamet) teatas täna, et novembris tõusid tarbijahinnad eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,6 protsendi võrra, mis on kõrgeim tase alates 2014. aasta aprillist. Oktoobris oli inflatsioon 0,5 protsenti.

Euroopa Keskpanga (EKP) 2protsendilisele eesmärgile jääb inflatsioonmäär aga tublisti alla. Majanduskasv peaks prognooside järgi püsima tagasihoidlik ja see tähendab, et tõenäoliselt pikendab Euroopa Keskpank oma varaostuprogrammi, arvavad ökonomistid.

Täna teatas EKP president Mario Draghi, et rahapoliitikud võivad varaostuprogrammi igakuiseid mahtusid muuta.

„Me võime rahapoliitikas kasutada erinevaid instrumente. Näiteks võime suurendada igakuiseid varaostuprogrammi mahtusid ja pikendada kogu programmi kestvust,“ ütles Draghi EKP kodulehel avaldatud intervjuus.

Tarbijahinnad on EKP eesmärkidele alla jäänud juba peaaegu neli aastat järjest. Veel mais oli euroala deflatsioonis, vaatamata sellele, et keskpank on püüdnud erinevate meetmetega inflatsiooni tõsta. Praegu ostab keskpank igal kuul 80 miljardi euro eest võlakirju.

 

Hetkel kuum