Ratas annaks kodakondsuse kõigile Eestis veerand sajandit elanud inimestele

Keskerakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas.  Foto: Andres Haabu
Äripäev • 24. jaanuar 2017 kell 6:37

Peaminister ja Keskerakonna juht Jüri Ratas ütles intervjuus Radio Svobodale, et järgmistel riigikogu valimistel on tema partei programmis kodakondsuse andmine kõigile Eestis vähemalt 25 aastat elanud inimestele.

"Me leiame, et on ebanormaalne olukord, kui riigi elanikud ei oma kodakondsust ning üks punkt meie programmis ütleb, et kõik inimesed, kes on elanud siin 25 või rohkem aastat, saaksid Eesti passi,“ vahendasid ERRi uudised Ratase öeldut.

Peaminister usub, et kodakondsuse temaatikast saab oluline küsimus järgmistel valimistel. „Praegu koos uue koalitsiooniga teeme väikseid samme. Näiteks perekonnas, kus vanematel on erinevad passid – hall pass ja teise riigi pass, võivad lapsed saada Eesti passi," selgitas Ratas.

Eile kommenteeris Ratas teemat ka "Aktuaalsele kaamerale": "Eestis elavate kodakondsuseta isikute arvu vähendamine on kindlasti küsimus, mis aitab lahendada mitut probleemi Eestis. Esiteks on oluline meie julgeoleku seisukohast, et Eestis elavad inimesed on Eesti kodanikud. Teiseks, me kaotame päris palju oma ühiskonnas ka sotsiaalset tõrjutust ja vähendame seda. Ja ma arvan, et meie ülesanne on teadvustada aastakümneid Eestit koduks pidanud inimestele, et nad ei ole siin võõrad," rääkis Keskerakonna juht.

Äripäev kirjutas juba novembris, et kodakondsuse teema oli Keskerakonnal kõneks ka koalitsiooniläbirääkimistel. Toona Äripäevale asja kommenteerinud Mailis Reps ütles, et läbirääkimistel on kodakondsuse küsimuses pakutud vaid ettepanekuid, kuidas seda teha – alustades sellest, kas anda see kõigile, lõpetades sellega, kuidas võiks muuta kodakondsuse eksamit. Reps lisas, et kodakondsuse teema pole suur koalitsioonileppe küsimus.

Hetkel kuum