Bauschmidti omanik: pankrot üha tõenäolisem

Edukalt tippu rühkinud Bauschmidti omanik Mait Schmidt tunnistas, et pankrot näib nüüd järjest reaalsem.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 10. veebruar 2017
Jaga lugu:

Ehitusfirma Bauschmidt sõlmis kinnisvarabürooga Endover rahu, kuid kaotab jätkuvalt lepinguid ja silme ees terendab pankrot.

Kui tõenäoline pankrot on? „Iga päevaga järjest tõenäolisem,“ vastas Bauschmidti omanik Mait Schmidt. „Isegi pankadega on see teema üleval. Täna (neljapäeval) olen Nordeas, reedel Swedbankis. Arutatakse asjalikult, mida see endaga kaasa tooks.“

Bauschmidt sai Endoveriga kokkuleppele, et maksab 550 000 eurot leppetrahvi ja vaidlus on unustatud. Seni on pakutud, et Endover võis Bauschmidtilt varem nõuda summat, mis jäi miljoni euro kanti.

Praegu on pall saneerimisnõustaja käes, kes annab hinnangu, mis edasi saab. Bauschmidt on 2 miljoni euro ringis võlgu umbes 200 alltöövõtjale. Kokkuleppega ei ole Bauschmidti mured aga lõppenud.

Kaotab töid

Äripäev kirjutas eelmisel nädalal, et Bauschmidtil libises käest kolm objekti. Nüüd on ehitaja Tallinnas ilma jäämas veel kahest Kalamaja arendusest, mille Larsen Kinnisvara tellis.

„Ütlevad, et oleme tekitanud neile palju segadust ja kaotanud usalduse seoses saneerimisega,“ selgitas Schmidt. „Nende meelest ei suuda me tagada, et meie alltöövõtjad tulevad tööle. Ühtpidi hea, et saime kompromissi Endoveriga, aga teistpidi on portfelli vähenemine hullem. Midagi rõõmustavat ei ole.“

Larsen Kinnisvara juhatuse liige Priit Vare teemat ei kommenteeri. Kinnitas vaid, et objektide ehitamine seisma ei jää.

Õhus on ka kuuendast objektist ilmajäämine – käsil on läbirääkimised Metro Capitaliga, kellele Bauschmidt Tallinnas Kiikri tänaval kortermaja ehitab. „Me tahame väga edasi teha. Arutame isegi, kas kõige halvema variandi puhul on võimalik kuidagi mingite objektidega jätkata,“ rääkis Schmidt.

Metro Capitali juhatuse liige Sulo Nigul nentis, et nad kaaluvad praegu erinevaid versioone. Bauschmidti saneerimise õnnestumist peab Nigul siiski väikeseks. „Ütlen seda suure kurvastusega, nad on tublid mehed. Mait Schmidt võtab asja tõsiselt ja on käitunud igati korrektselt. Tundub, et meil ei ole saneerimise kultuuri,“ rääkis ta.

Nigul tõdes, et see ei ole ainus tema kahtluste põhjus. „Numbrid on lihtsalt suured. Kokku tuleb suur summa ja osapooli on palju. Piisab sellest, kui keegi ei tule saneerimisega kaasa ja lähebki veerema.“

Kummitab tütart

Möödunud nädalal ilmunud artiklis oli juttu, et Bauschmidti ja selle tütarfirma, sillaehitaja Baumosti töötajatele olevat soovitatud uut tööd otsida. “Seda ei ole Baumostis öeldud, ainult Bauschmidtis,” lükkas Schmidt väite osaliselt ümber.

Pärast Baumosti mainimist saabusid küsimused. „Telefonid läksid punaseks. Baumostil on ka raske müüa, kuigi need on kaks erinevat firmat. Bauschmidt on peatöövõtufirma, Baumostis on oma töötajad, tehas ja tootmisbaas – ise asjad, aga töö saamine on oluline mõlemale. See, et nad meiega seotud on, ei mõju hästi.“

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum