Pille Ivask • 3 aprill 2017

Droonid külvavad Suurbritannias üha enam pahandust

Hiina firma Ehang piloodita droon Ehang 184.  Foto: YouTube

Britid on üha pahasemad droonide peale ning nende tehnikavidinatega seotud kaebuste arv üha kasvab.

Briti politsei avaldatud andmetest selgub, et möödunud aastal esitasid britid seoses droonidega 3456 kaebust. Võrdluseks: aasta varem oli see arv pea kaks korda väiksem, 1237. 2014. aastal oli kaebuste arv vaid 283.

Aastast aastasse on droonidega seotud probleemid Suurbritannias aina päevakajalisemad. Näiteks määrati eelmisel aastal Suurbritannias esmakordselt vanglakaristus mehele, kes smugeldas drooni abil vanglasse kaupa.

Birminghami Ülikooli professor David H Dunn märkis Press Associationile antud intervjuus, et droonide tulekuga muutub nii inimeste arusaam privaatsusest, üldine turvatunne kui ka kuritegevuse ampluaa. Ta märkis, et kui varem ehitasid inimesed oma maja ümber aia või kõrge müüri, et oma tegevust teiste eest varjata, siis droonide tulek on seda kõvasti muutnud. Surisev ja lendav seade võimaldab nii esemeid transportida kui ka toimuvat filmida, mis tekitab kindlasti privaatsuse rikkumise küsimusi.

Droonidega seotud kaebuste tõttu kaaluvad Suurbritannia ministrid varianti töötada välja hulk regulatsioone, mille hulgas on nii droonide ametlik registreerimine, et teada saada, kes ja kuhu seadet lennutavad. See võimaldab ka politseil võimalike rikkumiste korral operatiivsemalt tegutseda.

Hetkel kuum