Äripäev • 25. oktoober 2018 kell 6:51
SEB Panga juht Allan Parik näeb, et Eestist on saamas keskmiselt jõukas riik, kus ettevõtluses on märgilise tähtsusega aeg.  Foto: Scanpix

SEB kasum taas üle 50 miljoni

SEB Eesti üksused teenisid tänavu üheksa kuuga kasumi, mis tuli ligilähedane eelmise aasta samale perioodile.

SEB teenis Eestis üheksa kuuga 56,6 miljonit eurot kasumit, mullune tulemus oli 56,8 miljonit eurot. Panga teatel on tänavust kasumit mõjutanud suurenenud dividendimakselt tasutud tulumaks. SEB Eesti maksis 2018. aasta esimeses kvartalis emaettevõttele 70 miljonit eurot dividende, millelt tasuti Eesti riigituludesse 17,5 miljonit eurot ettevõtte tulumaksu. Mullu maksti dividende 30 miljoni eurot, millelt tasuti ettevõtte tulumaksu 7,5 miljonit eurot.

Ettevõtluses on märgilise tähtsusega aeg

SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik ütles viimaste aastate kiire majanduskasvu kontekstis, et hea aeg kasvatab ettevõtete käivet, kuid kohati näib tööjõukulude kasv teenitut veelgi kiiremini ära söövat.

"Eestist on saamas keskmiselt jõukas riik, mille keskmine brutopalk jõuab tänavu 1300 euroni. Mitte kõik senised äriplaanid ei ole mõeldud toimima taolise palgataseme juures. Palgasurve on loonud tingimused evolutsiooniks, mitte stagnatsiooniks, seega kohandavad targad ettevõtjad oma äriplaani vastavalt muutunud keskkonnale," ütles Parik.

Ettevõtete laenuportfell kasvas SEBs selle aasta üheksa kuuga aastavõrdluses 8,4% ning hoiused kasvasid samas võrdluses 15,4%.

Eraisiku parem elu

Pariku sõnul on kiire palgakasv võimaldanud Eesti elanikele paremat elu, kuid majapidamiste tarbimine on suurenenud palju tagasihoidlikumas tempos, kui seda võimaldaksid sissetulekud. "Viimase seisuga moodustasid majapidamiste säästud nende võetud laenukohustustest Eesti pankades rohkem kui 85 protsenti – tase, mida viimati nähti 2005. aastal," selgitas pangajuht.

Eraisikute laenuportfell kasvas SEBs selle aasta üheksa kuuga aastavõrdluses 9,1% ning hoiused kasvasid samas võrdluses 9,8%.

Hetkel kuum