• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Loe, mida tasub Hiinasse eksportida

  Hiina kaubandusagentuuri CHINANORDIC omanik Tambet Made rääkis Äripäeva seminaril "Eesti ettevõtjate poolt avastamata Hiina eksporditurg" sellest, millistesse valdkondadesse on lihtsam ja millestesse raskem pääseda Hiina turul.

  „Kui järgida kirjutatud ja kirjutamata reegleid, siis võib olla lihtne eksportida Hiina, aga mitte just kõikide teenuste ja toodetega ei pruugi see õnnestuda,“ lausus Made Äripäeva seminaril. Made on sadakonnal Eesti ettevõttel aidanud korraldada impordi ja ekspordiga seotud tegevusi Hiinas.
  Made rääkis seminaril, et Hiina turule on lihtsam pääseda järgmiste toodetega:
  Läänepärased disaini- ja bränditooted - Neid tooteid on hinnatud juba aastaid. See toode ei pruugi olla midagi erilist, aga suur argument on see, et see ei ole toodetud Hiinas.
  Spetsiifilised nišitooted – Nišitooted lähevad igal pool kaubaks. Hiinas on tootmine ja majandus üsna arenenud, on palju tegijaid ja seetõttu on nišitoodetel on rohkem turgu kui Euroopas.
  Toiduainetööstuse tooraine ja pooltooted – Päris valmistoodetega ei tasuks esialgu katsetada, sest Hiina köök ja maitse on midagi muud kui meie oma. Kõik, mida nende toiduainetööstus kasutab, on teretulnud.
  Öko- Looduslikud tooted. Aina rohkem on hiinlasi, kes neid ostvad, ning aina rohkem on moes neid osta. Öko ei müü sellepärast, et ta on öko, vaid et tal on selline nimi.
  Rahvusvahelised äriteenused – Hiina muutub aina avatumaks. Haridus, info, oskusteave – globaalsed tegutsejad tahavad seda osta ning on nõus maksma kõrgemat hinda kui mujal maailmas.
  Meelelahutus – Hiinlased on usinad töömesilased ja seda vähest aega, mis neil jääb puhkamiseks, tahavad nad meeldivalt kasutada.
  Tooraine, energia – Eesti kontekstis võib olla see lihtsasti müüdav kaup.
  „Kuna Hiina turg on suur, arenenud ja rikas, siis need on need tooted, millega on lihtsam sinna pääseda,“ selgitas Made. Ta lisas, et konkurents on Hiinas päris kõva ja seda tuleks arvestada.
  Kaubad, millega Made sõnul on raskem Hiina turule pääseda ja mille peale ei tasuks aega kulutada:
  IT, telekom, tarkvara, veeb, e-teenused, m-teenused – See on nagu puude metsa viimine, sest Hiinas on nende teenuste tase kõrge.
  Masinad, seadmed, tavapärane tehnoloogia – Hiina on selles valdkonnas suuri edusamme teinud, masinaehitus on heal tasemel, kvaliteedilt samas kategoorias kui sakslastel ja jaapanlastel.
  Lihtsad tarbekaubad – See on  valdkond, mille poolest on Hiina maailmas kuulus.
  Traditsioonilised allhankekaubad – Meie mõistes kaubad, mida oleme harjunud põhja- ja lääneeurooplastele tegema. Hiinas on see kõrgel tasemel.
  Made soovitab ikkagi minna kohapeale ja vaadata oma silmaga, mis Hiinas toimub. „Oma silm on kuningas. Esimene visiit võiks olla organiseeritud mõne organisatsiooni poolt, näiteks kaubanduskoja või EAS. Hiinas on oluline, et riigi käsi on mängus,“ selgitas Made.
  Leia agent ehk mõni kohalik, kes aitab asju ajada, temal on seda lihtsam teha, lisas Made. „Hea oleks, et agent teeks arengu koos teiega,“ sõnas Made. Taust: CHINANORDIC on Põhjamaade ja Hiina kaubandusagentuur esindustega Pekingis, Nanjingis, Shanghais, Guangzhous ja Hongkongis. Aitab Teie äriplaane Hiinas kiiremini, kasumlikumalt ja riskivabamalt ellu viia.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
USA aktsiaturg lõpetas jaaninädala ralliga
USA peamised aktsiaindeksid tõusid reedel hoogsalt, lõpetades börsinädala üle kolmeprotsendise tõusuga.
USA peamised aktsiaindeksid tõusid reedel hoogsalt, lõpetades börsinädala üle kolmeprotsendise tõusuga.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Rapla rahvas on uue Risti Kaubanduskeskuse juba hästi omaks võtnud
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Vene Teater otsib sõjakeerises rahupunkti. "Lapsed ei pea teadma, mis on sõda ja surm"
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.