Sirje Potisepp • 18. juuni 2017 kell 21:01

Paaniline visklemine

Sirje Potisepp  Foto: Terje Lepp

Valitsuse tegevus maksupoliitika vallas on paaniline ja ebamäärane visklemine riigieelarve täitmise nimel ettevõtjate usalduse kaotamise hinnaga, sõnastab toidutootjate liidu juht Sirje Potisepp.

Kui 21 ettevõtlusorganisatsiooni kirjutavad ühiselt alla pöördumisele riigikogu erakondade poole ning ettevõtlusminister nimetab seda täiesti normaalseks, siis on see kas hale paanika peitmise katse või selge rumalus.

Tugev majandus vajab eelkõige stabiilset keskkonda, kuid praegune valitsus on teinud viimased kuus kuud kõik selleks, et ebakindlust suurendada. Veelgi enam – paistab, et mõni valitsuse liige on võtnud suisa eesmärgiks ühe sektori – Eesti joogitööstuse – hävitamise. Kuidas teisiti selgitada seda, et hoolimata teiste riikide negatiivsest kogemusest ja piiriülese kaubanduse suurenemisest on jäänud kõik toidu- ja joogitööstuse argumendid alkoholiaktsiisi ja magustatud jookide aktsiisi osas hüüdja hääleks kõrbes.

Lausa küünilisena mõjub aga uudis, kuidas valitsus kehtestab piimajookidele maksu selleks, et nende maksust vabastamist taotleda. Toiduliit rääkis juba kaks aastat tagasi, et ei saa maksustada vaid üksikuid tooteid, sest see on ELi õigusega vastuolus. Nüüd tullakse siis välja sellega, et võiks ikkagi piimatooted ka maksustada.

Arvan, et valitsusel ei ole tegelikult kindlust, et EL annab piimatoodete puhul loa erandiks, ning see liigutus on meeleheitlik ja populistlik katse panna ettevõtjaid uskuma, et nende eest seistakse.

Kuidas peaksid ettevõtjad ja investorid suutma säilitada usalduse sellise riigijuhtimise vastu?

Hetkel kuum