Põlglik president

Vilja Kiisler, Vilja Kiisler 10. jaanuar 2014, 09:50

Keeruline öelda, kas Toomas Hendrik Ilves oleks 2006. aastal presidendiks saanud, kui 80 tuntud kultuuritegelast ja teadlast poleks kutsunud valijamehi hääletama tema poolt. Kuna Arnold Rüütli valimine Eesti presidendiks 2001. aastal oli mõtlevale eestlaskonnale määratu šokk, asus kultuurieliit ühemõtteliselt Ilvese poolele.

Tänase seisuga pole Ilves põlglikule positsioonile asunud mitte vaid ajakirjanduse suhtes ("tintla" välja, siis saame asju arutada), vaid keeranud selja ka riigi vaimsele eliidile. 41 kultuuritegelase läinud aasta novembri „Meele avalduse“ halvustamise ja Rein Raua solvamisega Twitteris ilmutab Ilves esimest korda avalikus ruumis oma positsiooni Sirbi kaasuses (vt Eesti Ekspress).

Teada on, et Sirbi ülevõtmise plaanil oli Ilvese heakskiit. SA Kultuurilehe nõukogu esimees Urmas Klaas avaldas (võimalik, et kogemata), et üheainsa Sirbi toimetamisega läbi kukkunud Kaur Kender saatis "normaalse riigi" muljet lubava uue Sirbi visioonidokumendi ka Ilvesele, kes andis sellele oma hinnangu.

Äripäeva palve avaldada see hinnang jättis presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam täitmata. "Ta on korranud Kaur Kenderile oma kauaaegseid mõtteid kultuurilehe rollist ja olemusest ning rõhutanud inimesena, kellele on olulised eesti kultuur ja samuti Eesti kultuurileht: Sirp peaks olema ühiskonnas kultuuri laialt kajastav meediakanal," vahendas Sildam.

Nõnda nagu Ilvese-Krugmani Twitteri-sõja Eesti meediakajastuses, leidub nüüdki neid, kelle meelest on enese sedasorti väljaelamine Twitteris lihtsalt inimlik. Et see on nii tore, kui president oma mõtteid ehedalt väljendab. Põlglikkus kuulub kahtlemata inimlike omaduste hulka, ei moodusta aga kindlasti inimlikkuse põhituuma. Presidendi põlgus vaimse eliidi suhtes on aga Eesti tänase seisu kõnekas sümptom: sellal kui Ilves koos Ansipiga riigi headust kiidab, näevad mõtlevad pead partokraatiasse käändunud stagnatsiooni, suur osa rahvast aga hääletab lihtsalt jalgadega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2014, 10:35

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing