Konkursid tõestavad omaniku vastutustunnet

05. august 2014, 14:58

Poliitikud ega riigiettevõtete juhid pole asendamatud, leiab riigikogu majanduskomisjoni esimees Arto Aas (Reformierakond).

Juba pikemat aega kehtib riiklikul tasandil poliitiline kokkulepe, et riigile kuuluvate ettevõtete juhid leitakse avalike konkursside teel. Selline põhimõte suurendab ettevõtete juhtimise avatust, annab vajaliku tagaside tööturult ja võimaldab leida parimad kandidaadid. Tähtajaliste töölepingute lõppemine ei tule ootamatult ametisolevatele juhtidele, ettevõtte klientidele ega omanikule. See võimaldab kõikidel osapooltel samme pikaajaliselt läbi planeerida ning süvendab vastutustundlikku käitumist.

Õigel ajal ette valmistatud ja professionaalselt läbi viidud juhikonkurss häirib ettevõtte juhtimist kindlasti vähem kui ootamatud juhivahetused või pikaleveniv määramatus. Kindel ajaraamistik on asjatundliku strateegilise juhtimise lahutamatu osa. Samuti pole konkursil osalemine pole ühelegi tippjuhile solvav ega kontimurdev ülesanne, veelgi enam kui tegemist on ametisoleva juhtkonnaga. See kehtib mõistagi tingimusel, et konkurss on tõepoolest läbipaistvalt ja võrdsetel alustel läbi viidud.

Eesti Energia, Tallinna Sadama, Eleringi jt riigile kuuluvate ettevõtete juhid on kõik ametisse valitud avaliku konkursi teel. Valdavalt on nad tööga hästi hakkama saanud, aga nagu ka poliitikute puhul pole olemas eksimatuid ega asendamatuid inimesi. Et tegemist on Eesti mõistes väga oluliste ettevõtetega võib eeldada, et nende juhtimisel tahaks end tõestada paljud tugevad kandidaadid.

Miks me peaksime nad sellest võimalusest ilma jätma? Miks peaksime välistama juba eos, et radarile ilmuvad uued inimesed ja värsked ideed? Ja isegi kui konkursi tulemusena jätkavad senised juhid, oleme saanud kindluse, et ametisse saadi tõesti parimad.

 

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. August 2014, 16:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing