Mait Kraun • 18 august 2016

Briti jaemüük kasvas 14 aasta kiireimas tempos

Suurbritannia lipp.  Foto: Bloomberg

Tundub, et Briti tarbijad ei tunnegi ennast pärast Brexitit nii ebakindlalt – nimelt kasvas riigi jaemüük juulis viimase 14 aasta kiireimas tempos, vahendab Bloomberg.

Juulis kasvas jaemüük 1,4 protsendi võrra, mis on parim näitaja alates 2002. aastast. Ettevõtjate seas läbi viidud küsitlusest selgus, et soojema ilma tõttu ostsid inimesed rohkem suveriideid, toitu ja grillitooteid.

Lisaks sellele on välismaalased odava naela tõttu Suurbritannias rohkem ostlemas käinud – näiteks kellade ja ehete müük kasvas juulis aastatagusega võrreldes 16,6 protsenti.

Jaemüügifirma Kingfisher ütles, et Suurbritannia otsus Euroopa Liidust lahkuda tekitas majanduslikku ebakindlust, aga „otseseid tõendeid mõjust nõudlusele ei ole“.

Kodumajapidamiste suurem kulutamine on hea uudis, sest pärast Brexitit tehtud küsitlused näitasid tarbijate kindlustunde järsku vähenemist. Prognoositi, et Briti majandus võib esmakordselt nelja aasta jooksul langema hakata. Tõsi, vaatamata headele uudistele on väljavaade jätkuvalt ebakindel – sellenädalased andmed viitavad inflatsiooni tõusule ning tööturu olukorra mõningasele halvenemisele.

„Me kahtleme, kas see saab olema jätkusuutlik,“ ütles INGi ökonomist James Knightley. „Inflatsioon hakkab tõusma, sest nael tegi järsu odavnemise. See tähendab, et reaalsissetulekute kasv nõrgeneb ja jägnevates kvartalites peaks see mõjutama ka jaemüüki.“

Majandusteadlasi üllatas ka juuli lõpus avalikustatud Suurbritannia teise kvartali majanduskasv. Brittide majandus tõusis teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,6 protsenti. Analüütikud ootasid 0,4protsendilist kasvu. See on esimene SKP number, mis on pärast Brexitit avaldatud.

 

Hetkel kuum