Mait Kraun • 11. aprill 2017 kell 8:00

Investorid valmistuvad suureks languseks

Pariisi börs  Foto: EPA

Prantsusmaa presidendivalimisteni on jäänud alla kahe nädala ning Euroopa aktsiainvestorid kindlustavad ennast võimalike languste vastu, kirjutab Bloomberg.

Euroopa aktsiaturge kajastava Euro Stoxx 50 languse vastu kindlustamine (hedging) on tõusnud kõrgtasemeni alates eelmisest aastast, mil toimus Brexiti referendum. Vähem kui nädal tagasi jõudis näitaja viimase 15 kuu põhja. Tõsi, aktsiaturud on püsinud stabiilsena, aga volatiilsuse ootused on kasvanud juba üheksa päeva järjest.

Küsitluste kohaselt on Prantsusmaa kaks populaarseimat presidendikandidaati jätkuvalt sõltumatu Emmanuel Macron ja euroskeptiline Marine Le Pen. Toetust kogub ka vasakpoolne Jean-Luc Melenchon, mis tekitab muret, et valimised võivad väga ettearvamatuks kujuneda. Investorid tahavad kindlad olla, et pärast Brexitit ja Donald Trumpi valimisvõitu ei tule taolised sündmused enam suure üllatusena, ütles investeerimisfirma EFG Asset Managementi uuringute juht Daniel Murray.

„Küsitlused on muutunud ebausaldusväärsemaks ning see survestab turge,“ ütles Murray. „Valimiskuupäev läheneb ning investorid kardavad üha enam, et Le Pen võib presidendiks saada.“

Kindlustamine on kallimaks muutunud

Kindlustamine on kallimaks muutunud ka tulemustehooaja tõttu. Lisaks spekuleeritakse, et Euroopa Keskpank hakkab stimuleerimismeetmeid tagasi tõmbama, sest majanduse seis on paranemas, nentis Murray. Euro Stoxx 500 on sel aastal kallinenud 5,8 protsenti ning ettevaatav hinna ja kasumi suhe tõusnud 14,5 peale. See on viie aasta keskmisest kõrgemal.

Optsioonide hind, mis kaitseb Euroopa aktsiaindeksi 10protsendilise languse vastu, on samasugusele tõusule panustavate optsioonide suhtes tõusnud sel kuul kaks korda – see on suurim tõus alates 2014. aasta detsembrist.

Kui vaadata Prantsusmaa CAC 40 indeksit, siis on selle volatiilsuse ootused tõusnud juba üheksa päeva järjest – viimati juhtus nii 2011. aasta augustis.

Poliitiline ebakindlus on peamine faktor, mis turgude meeleolu praegu mõjutab. Samas tasub välja tuua ka ettevõtete majandustulemused. Analüütikud prognoosivad, et Euro Stoxx 50 ettevõtete kasumid kasvavad sellel aastal 9,5 protsenti. Prognoosijad võivad olla aga liiga optimistlikud, teatas HSBC Holdings Plc.

„Kasumid on surve all ja me arvame, et tugevat taastumist ei ole tegelikult oodata,“ ütlesid HSBC strateegid eelmisel nädalal avaldatud raportis. „Ilma selle tõusuta ei ole Euroopa aktsiad tegelikult odavad.“

Hetkel kuum