Liina Laks • 4. mai 2017 kell 8:01

Nafta hind jätkab langust

Nafta puurkaevud  Foto: epa

Kuigi hiljuti teatasid OPECi riigid, et vähendasid plaanitust enam tootmismahte, oli nafta hind täna taas languses.

Toornafta barreli hind langes täna hommikul 47,54 dollarile. Brenti toornafta barrel maksis 50,53 dollarit. Hinnalanguse taga näevad MarketWatchi analüütikud asjaolu, et värsked andmed USAst panevad kahtlema, kas OPECi ja Venemaa tootmismahtude vähendamine globaalses plaanis tulemusi annab.

USA valitsuse andmetel vähenes USA naftavaru vaid „mõõdukalt” ning samas suurenesid „ootamatult” kütusemahud, kuigi suvise tarbimise kasvu peale ei panustata. Ühtlasi on kasvanud jõuliselt ka USA naftaeksport, mis viib S&P Globali analüütikute andmetel nafta hinna alla.

„Turg vaatab üldiselt mahtude poole, et saada aimu, kas OPECi tootmismahtude piirangud tõesti globaalses plaanis hinda määravad,” ütles Societe Generale'i analüütik, kelle hinnangul selle nädala USA numbrid küll seda ei kajastanud.

Nafta hind on kujunenud osalt ka OPECi jätkuvate tootmismahtude vähendamise ootuses, kuid kui mai lõpus kokkulepet ei sünni, siis usuvad osad analüütikud MarketWatchi teatel, et pole võimatu ka nafta hinna langemine alla 40 dollarile barrelist. Kui aga otsus vastab turu ootusele, on võimalik ka hinna tõus 60 dollarini barrelist.

Hetkel kuum