Pille Ivask • 24. juuni 2017 kell 10:04

Kui suur on bitcoin tegelikult?

Bitcoin  Foto: EPA

Kära ja müra bitcoini ümber on väga võimas ning analüütikud räägivad isegi sellest, et krüptoraha võib tulevikus kogu rahasüsteemi ümber kujundada. On see aga tõenäoline?

Kuigi bitcoin on viimasel ajal tugevalt rallinud ning mitmed eksperdid on koguni väitnud, et tegu on sellise krüptorahaga, mis tulevikus kindlasti ära ei kao, on probleeme selle ümber siiski küllaga. Portaal HowMuch uuris, kui suur on bitcoin tegelikult. 

Jääb traditsiooniliste varaklasside varju

Veebisaidi andmeil on kõigi maailma bitcoinide koguväärtus praeguse seisuga 41 miljardit dollarit. Kuigi see summa tundub esiti väga suur, on see tegelikult väga väike, kui panna see võrdlusse kogu maailma rahaga. Näiteks on Bill Gatesi varandus pea kaks korda suurem kui kõik maailma bitcoinid üldse väärt on.

All olevalt graafikult on näha, et kogu maailma raha väärtus kokku on 83,6 triljonit dollarit. Siia alla käivad ka pangahoiused. Teisel kohal on kõigi maailma aktsiaturgude koguväärtus, mis jääb 66,8 triljoni dollari juurde. Seda on kaks korda rohkem kui nii-öelda füüsilisel kujul raha, mis maailmas ringleb. Viimast on 31 triljoni dollari väärtuses. Neljandal kohal on kuld, mille koguväärtus on 8,2 triljonit dollarit.

Ka kaks suurettevõtet on jõudnud pingeritta, nimelt Apple ja Amazon, mille koguväärtused on vastavalt 730 ja 402 miljardit dollarit.

Koguväärtus ligi 100 miljardit

Kõigi maailma krüptorahade koguväärtus on praegu aga umbes 100 miljardit dollarit ehk veidi rohkem kui Bill Gatesi varanduse väärtus, mis jääb 86 miljardi juurde.

Google’i ühe asutaja Larry Page’i varanduse väärtus jääb samale tasemele kõigi maailma bitcoinide koguväärtusega ehk 41 miljardi dollari juurde. Page on Forbesi miljardäride nimistus 12. kohal.

Uuringu üks autoreid Raul Amoros tõdes, et kuigi krüptorahad on volatiilsed, on tema hinnangul näha, et inimesed hakkavad traditsioonilist raha ning rikkuse kontseptsiooni unustama ning julgevad katsetada uute asjadega.

Maailma rikkus  Foto: HowMuch.net
Hetkel kuum