Indrek Mäe • 29. august 2017 kell 13:15

Trump Põhja-Koreast: kõik variandid on laual

USA president Donald Trump  Foto: Scanpix/Reuters

USA president Donald Trump teatas Põhja-Korea raketikatsetuse järel, et vastukäiguna on kaalumisel kõik variandid.

„Põhja-Korea saatis maailmale väga valjuhäälse ja selge sõnumi: nad põlgavad oma naabreid ning ÜRO liikmeid ega austa rahvusvahelist õigust,“ teatas Trump. Ta lisas, et sellised provokatsioonid jätavad Põhja-Korea tulevikus veelgi suuremasse isolatsiooni. Trump ei välistanud ka teisi vastusamme. „Kõik variandid on laual,“ ütles USA riigipea.

Ka Jaapani peaminister Shinzo Abe mõistis Põhja-Korea raketikatsetuse hukka. Tema sõnul arutati probleemi USA riigipeaga 40 minutit. Väidetavalt jõudsid kaks riigijuhti kokkuleppele täiendava surve avaldamises Põhja-Koreale. „Abe ja Trump jõudsid ühise arusaamani, et Põhja-Korea kujutab Jaapanile, USA-le ja Lõuna-Koreale otsest ning tõsist ohtu,“ seisab Valge maja läkitatud teates.

Abe kutsus ka Hiinat ja Venemaad üles Põhja-Korea vastu samme astuma.

Euroopa turg ja dollar reageerisid Põhja-Korea raketikatsetusele langusega, samas kui turvasadamatena tuntud jeen ja kuld olid tugevalt rohelises.

Hetkel kuum