Greenspan võrdles bitcoini väärtusetu valuutaga

06. detsember 2017, 19:54
Endine Föderaalreservi esimees Alan Greenspan.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171206/BORS/171209821/AR/0/AR-171209821.jpg

Föderaalreservi endine juht Alan Greenspan ütles, et bitcoin meenutab talle Ühendriikide algusaastatel emiteeritud valuutat, mille väärtus jõudis vaid mõne aastaga nulli.

Greenspan võrdles uusi tippe tegevat bitcoini USA valuutaga, mida hakati kasutama 1775. aastal. Juba 1782. aastaks oli see valuuta aga väärtusetu.

Dollar oli toona (nagu ka praegu) niinimetatud fiat-valuuta. See tähendab, et dollarid ei olnud kulla ja hõbedaga tagatud ning selle väärtuse määras ainult nõudlus ja pakkumine. Taoline süsteem võimaldas valitsusel sõdu pidada.

„Suur osa sellest lõi kaasa toodete ja teenuste loomisele, vaatamata sellele, et hiljem muutus valuuta väärtusetuks,“ ütles Greenspan, kes mainis, et kirjutab praegu Ühendriikide ajaloost ka raamatut.

Bitcoin on täna jõudnud järjekordse rekordini ning ühe krüptovaluuta ühiku eest tuleb välja käia üle 12 000 dollari. Tänavu on bitcoin kallinenud 1200 protsenti. Bitcoini väärtuse püsimajäämine sõltub aga sellest, kas tugev nõudlus jätkub või mitte, ütles Greenspan.  

„Inimesed ostavad igasuguseid asju, mis pole tegelikult midagi väärt,“ nentis Greenspan. „Kõik teavad, et kasiinos on tõenäosus sinu vastu. Ometigi minnakse sinna mängima. See ei ole kedagi peatanud.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2017, 19:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing