Mait Kraun • 6. juuni 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Karuturg algab Euroopast?

Karu  Foto: Panthermedia

Investorid, kes ootavad globaalset aktsiate karuturgu, peaksid oma tähelepanu hoidma Euroopal, teatas konsultatsioonifirma Gavekal Research.

„See loom on väga kaval ja ohvrid ei suuda rünnakut ette näha,“ ütles Hongkongis tegutseva konsultatsioonifirma asutaja Charles Gave. „Kui karuturg tekib, siis tekib see tõenäoliselt Ühendriikidest väljaspool.“

Gave lisas, et kõige tõenäolisem regioon oleks eurotsoon, kus ühisvaluuta süsteem „on hävitanud Lõuna-Euroopa majandust juba 20 aastat järjest ning kohalikud elanikud ei taha seda enam taluda.“

Uurija on välja töötanud ühe fundamentaalse ja ühe tehnilise indikaatori. „Need näitavad, et USAst väljaspool olevate turgude jaoks on pilt küllaltki murettekitav,“ kirjutas Gavekal raportis. See näitab, nendel turgudel on aktsiatel hakanud kehvemini minema ning investorite riskijanu kahaneb.

Gave'i indikaatorit.  Foto: Gavekal Data/Macrobond

Viimase kolme kuuga on MSCI maailma aktsiate indeks, kust on USA turg välja võetud, langenud 1 protsendi võrra. Standard & Poor’s 500 indeks on sama ajaga tõusnud 1 protsendi, selgub Bloombergi andmetest.

Gave ei tahtnud ennustada, millal karuturg algab, aga „lihtsa“ raha periood on tema hinnangul läbi saanud. „Ma soovitan investoritel osta kõrge kvaliteediga Aasia võlakirju, aktsiaid peaks valima väärtuse, mitte regiooni põhjal,“ lisas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt