Lauri Teder • 22 august 2018

USA elamute müük aeglustus neljandat kuud järjest

Foto: Scanpix / AFP

USA kinnisvaramaaklerite ühingu andmetel tõid kasvavad hinnad ja piiratud pakkumine juulis taaskord kaasa olemasolevate elamute müügi languse.

Juulis müüdi USAs edasi 5,34 miljonit elamut, 0,7% vähem kui juunis. Ökonomistide seas läbi viidud küsitluse kohaselt oleks tulemus pidanud olema aga just vastupidine - Wall Streeti koostatud koondprognoos nägi ette tehingute arvu 0,6% tõusu, 5,41 miljoni ühikuni.

Olemasolevate elamute mediaanhind kerkis juulis 269 000 dollarini, ületades eelmise aasta sama aja taset tervelt 4,5 protsendi võrra. Muuhulgas oli tegu (aastases võrdluses) juba 77. järjestikuse kallinemisega.

Maaklerite ühingu peaökonomisti Lawrence Yuni sõnul on turu pidev aeglustumine tingitud kõrgetest hindadest, mis sunnivad inimesi kas kinnisvara soetamisest loobuma või seda edasi lükkama. Oma rolli mängib tema hinnangul ka USA Föderaalreservi intressimäärade kasv, kuna see on toonud kaasa kodulaenude kallinemise. Tänavu juulis tuli 30-aastase kodulaenu pealt maksta keskmiselt 4,53% intressi, sellal kui mullu oli tase alles 3,97% juures.

Hetkel kuum