Arenevad turud hakkavad tõusma?

Kaubanduspinged Hiina ja USA vahel võivad järgmise aasta keskpaigaks taanduma hakata, arvavad mitmed analüütikud.  Foto: EPA
Mait Kraun • 6. oktoober 2018 kell 7:00

Mõned maailma suurimad rahahaldurid panustavad arenevate turgude tõusule, sest kaubanduspinged peaks nende arvates järgmisel aastal leevenema, vahendab Bloomberg.

USA, Mehhiko ja Kanada jõudsid uue vabakaubandusleppe osas eelmise nädala pühapäeval kokkuleppele. See aitab tõsta ka järgmisel aastal optimismi USA ja Hiina majanduste suhtes, vaatamata sellele, et peagi hakkavad kehtima mahukad tariifid. See aitab omakorda nii Argentina, Türgi, Brasiilia ja teiste arenevate turgude varadel taastuma hakata, millele on negatiivselt mõjunud just kaubandussõda.

Kaubanduspingete järsk leevenemine võiks tulla 2019. aasta keskel, ütles Citigroupi globaalsete turgude kauplemisstrateegia juht Mohammed Apabhai. Selleks ajaks on USA presidendi Donald Trumpi administratsioon kehtestanud enam kui 500 miljardi dollari ulatuses Hiina kaupadele tariifid. Pekingi vastumeetmed võivad kahjustama hakata aga USA majandust ja aktsiaturge. Kumbki riik seda tegelikult ei taha ja nad võivad olla sunnitud kokkuleppele jõudma, lisas Apabhai.

Kokkulepe paneks arenevad turud tõusma

Igasugused head uudised kaubandustüli osas tähendavad seda, et „arenevate turgude varad hakkavad kiiresti taastuma,“ ütles Apabhai.

Kaubanduspinged on viimasel ajal teravnenud, eelmisel nädalal hakkasid kehtima USA tariifid Hiina suhtes, mille maht ulatub 200 miljardi dollarini. Hiina presidendi Xi Jinpingi valitsus vastas omaltpoolt tariifidega, mille maht on 60 miljardit dollarit. Kardetakse, et lühemas perspektiivis pole kaubandustüli võimalik lahendada. Hiinlased on öelnud, et nemad eelistavad kõnelusi edasi lükata, eelkõige soovitakse ära oodata USAs novembris toimuvad valimised.

USA kõnelused Hiinaga on tekitanud palju rohkem konflikti kui Mehhiko ja Kanada omad. Uus NAFTA kokkulepe näitab, et Trumpi administratsioon on valmis leppeid siiski sõlmima, vaatamata sellele, et isiklikud suhted võivad olla väga kehvad.

„Läbimurre Kanadaga survestab Hiinat, mis seisab praegu silmitsi tööstussektori nõrgenemisega,“ ütles investeerimisfirma Franklin Templetoni aktsiate juht Stephen Dover. „Ma arvan, et USA ja Hiina jõuavad sügise lõpuks uuesti kõneluste laua taha.“

Majanduskasv aeglustub

Bloombergi küsitletud 60 ökonomisti prognoosivad USA 2018. aasta majanduskasvuks 2,9 protsenti, järgmine aasta peaks see nende hinnangul aeglustuma 2,5 protsendini. Hiina majanduskasv aeglustub prognoosi kohaselt 6,6 protsendilt 6,3 protsendini.

Mõlema riigi kasvutempo aeglustumine ning tarbijate ja ettevõtete poolne surve võib tähendada, et lepe on vaja nii USA-l kui ka Hiinal kiiresti ära sõlmida, ütles investeerimisfirma Matthews Asia võlakirjade juht Teresa Kong. Ligi 69 protsenti Hiinas tegutsevatest USA ettevõtetest on tariifide vastu, vaid 8,5 protsenti toetab neid, selgub USA kaubanduskoja korraldatud küsitlusest.

„Kui tariifid hakkavad majandust negatiivselt mõjutama, siis võib Trump veidi tagasi tõmmata,“ ütles Kong, kes lisas, et Standard & Poo’s 500 indeks langus oleks siinkohal hea indikaator.

„Kaubandussõda ei saa kaua kesta, sest see hakkab mõjutama USA tarbijaid,“ nentis China Center for International Economic Exchanges’i peaökonomist Chen Wenling. „Praegu on USA majandus maksukärbete ja aktsiaturgude tõusu tõttu heas seisus ning seda kasutatakse ära. See suhtumine pole õige.“

Trump hakkab valmistuma valimisteks

Trump hakkab järgmisel aastal valmistuma ka 2020. aasta presidendivalimisteks ning kasulik kaubanduslepe Hiinaga võib kampaaniale paljuski kaasa aidata, ütlevad analüütikud ja investorid.

Arenevate turgude fondihaldurite jaoks oleks see hea uudis. Hiljuti jõudsid arenevate riikide aktsiaturud karuturule ning Argentinat ja Türgit tabas valuutakriis, mida süvendas tugevnev dollar, intressimäärade tõus ning kaubandussõja teravnemine.

MSCI arenevate riikide indeks langes teisipäeval viimase kuu kiireimas tempos, sest majandusandmed olid nõrgad ning Euroopa võlakriisi probleemid on uuesti esile kerkimas.

„Igasugused märgid USA-Hiina kaubandustüli lahendamisest oleks arenevate turgude varade jaoks tõenäoliselt väga positiivsed, eriti Aasia aktsiate jaoks,“ ütles investeerimisfirma Charles Schwabi strateeg Kathy Jones.

Hetkel kuum