Anu Lill • 11 aprill 2019

Keskklass hulbib nagu laevuke karide vahel

Kõrgelt arenenud riikides on keskmise sissetulekuga töötajad viimasel kümnendil näinud oma elatustaseme stagneerumist ja nende lastel on veelgi keerulisem keskklassi elatustasemeni jõuda, kirjutab Financial Times.

Hiljuti avaldatud OECD raportist selgub, et eluaseme- ja hariduskulud kasvavad juba pikemat aega kiiremini kui inflatsioon ja keskmise sissetulekuga töökohti ähvardab kadumine automatiseerimise tõttu. Keskklassi elatustaseme langus on põhjustanud poliitilist ebastabiilsust, viies valijad eelistama protektsionistlikku poliitikat, ütles OECD esindaja Gabriela Ramos.

Ramos rääkis, et paigalseisev sissetulek ja ebakindel tööperspektiiv on "toonud ettekujutuse, et praegune sotsiaalmajanduslik süsteem on ebaõiglane ja et keskklass ei ole majanduskasvust proportsionaalselt kasu saanud".

OECD peasekretär Angel Gurría ütles kolmapäeval New Yorgis raporti esitlusel: „Tänane keskklass hulbib nagu laev karisid täis merel.” OECD määratlusel kuulub keskklassi elanikkond, kelle sissetulekud ulatuvad 75–200 protsendini rahvuslikust mediaansissetulekust ehk enamik OECD riikide elanikkonnast. Samas väheneb keskklassi osakaal rahvastikust iga põlvkonnaga. Kui selle kümnendi keskel oli 61 protsenti OECD riikide elanikest keskklass, siis 1980. aastate keskel sai keskklassiks lugeda 64 protsenti inimestest.

Näiteks viimase kolmekümne aasta jooksul on keskklassi määratlusele vastavat sissetulekut saava USA elanikkonna osakaal langenud umbes 5 protsendipunkti võrra, paigutudes sellega OECD riikide pingerea madalamasse otsa. Praegu on keskklassis vaid 51 protsenti USA inimestest.

Palga paigalseisu ja kulude suurenemise tõttu on traditsioonilise keskklassi elustiil paljude jaoks liiga kalliks muutunud. Et leibkond saavutaks praegu keskklassi sissetuleku taseme, peavad mõlemad täiskasvanud pere liikmed või vähemalt üks töötama kõrgelt kvalifitseeritud töötajana.

Ka praeguse põlvkonna laste väljavaade on ebakindel. „Praegune põlvkond on üks kõige haritumaid ajaloos, kuid omab väiksemaid võimalusi saavutada sama elatustase nagu nende vanematel," sõnas Ramos.

Hetkel kuum