Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Õhupidavus on soojustamis- ja ehitustööde kvaliteedinäidik

    Sisemine õhupidavuse lahendus, kus on kasutatud pro clima tooteid.Foto: Tervemaja

    Pole saladus, et kes tahab küttekuludelt säästa, peab mõtlema maja soojustamisele, samas unustatakse sootuks, kui suurt rolli mängib selle juures õhupidavus, räägib Tervemaja OÜ juht Peeter Lossmann.

    Kuna hooneid on väga erinevaid, on pro clima® tootevalikus:

    13 erinevat hoone sisemist auru- ja õhutõket. Tuntuim toode on maailmas ainuke sertifitseeritud niiskusmuutlikkusega auru- ja õhutõke INTELLO ja INTELLO PLUS.

    14 erinevat hoone välimist SOLITEX-seeria difuusset monoliitse TEEE-membraaniga seina tuuletõkkekangast ja katuse aluskatet.

    55 toodet hoone sõlmlahenduste tihendamiseks. Nende hulka kuuluvad TESCON-ehitusteibid, CONTEGA-aknateibid, ORCON F-mastiksid, KAFLEX ja ROFLEX-kaabli- ja torumansetid, STOPPA-korgid kaablikõride tihendamiseks, aluspinna krundid jne. Ehitusteibid TESCON VANA, TESCON No.1 ja UNI TAPE on läbinud vananemiskindluse uuringus Kasseli ülikoolis ja nende ehitusteipide eeldatav eluiga on vähemalt sada aastat.

    Olgugi et juba kümme aastat on Eestis kehtinud määrus „Energiatõhususe miinimumnõuded“, mis kohustab hoone välispiirded tegema pikaajaliselt õhkupidavad ja piisavalt soojustatud, ei teadvustata seda Lossmanni sõnul ehitusprotsessis ikka veel piisavalt ja minnakse lihtsamat teed. „Arvatakse, et kui soojustusele lisaks pannakse uued aknad ette või auru- ja/või tuuletõke seina, siis ongi maja soojustatud, aga tegelikult on hulk pisidetaile, mis määravad lõpptulemuse,“ märgib ta ja nimetab nende seas ära põrandaühendused, nurgakesed, aknad, doosid ja kaablid, mis tuleb samuti ära tihendada, et hoone soe püsiks. Vastasel juhul moodustub paljudest väikestest aukudest ja vuukidest üks suur auk, mis õhuliikumisega kahjustab konstruktsiooni soojus- ja niiskustehnilisi omadusi.
    Lossmann jätkab, et nii rahvusvahelised kui ka Eesti kogemused on näidanud, et õhu- ja tuulekindel kiht ei moodustu välispiirdesse iseenesest: kihti saab ehitada vaid teadlikult planeerides ja õhupidavustoodete süsteemiga. „Soojustustööde kontrollimiseks on lubatud õhulekkearv (q50), mida teostatakse alarõhutestiga, et vaadata, kui õhkupidav (soojapidav) hoone on,“ räägib Lossmann, lisades, et esialgu keerukana tunduv tööprotsess tagab soojapidava õhuleketeta hoonekarbi ja soovitud õhulekkearvu.
    Pisidetailid määravad kvaliteedi. Tervemaja OÜ juhi sõnul peaks kinnisvaraprojektide puhul esmajoones rääkima ikkagi õhulekkearvust (q50), mis seadusega ei tohi ületada üht kuupmeetrit tunnis välispiiride ruutmeetri kohta, mitte sellest, kui säästlik üks või teine hoone on. „Mind ajab muigama, kui ehitatakse maksumaksja raha eest või toetuste abiga – kõik aknad jäetakse teipimata, mitte keegi isegi ei räägi õhupidavusest,“ lausub Lossmann, lisades, et aken võib ju hea olla, sein võib hea olla, aga seina tuule- ja õhutõkkekihid peavad olema avatäidetega kokku teibitud, mitte lihtsalt vahtu täis lastud. „Igatahes tasub meeles pidada, et ehitise kvaliteedimärgise määrab ära õhulekkearv, millest sõltub, kas ta on või ei ole õhkupidav, näiteks kui tuul puhub,“ annab Lossmann nõu.
    Ta toob heaks näiteks üleeelmisel aastal pro clima® õhipidavustoodetega valminud Põlva riigigümnaasiumi, kus tehti alarõhutest ja saadi Eesti suurhoonete parim tulemus. „Kui tavaliselt on õhulekkearv q50 = 3–4 m3/h, kusjuures parim tulemus suurhoonete puhul on olnud 1 m3/h, siis seal oli nõudeks kirjutatud 0,6 m3/h, aga saadi 0,47 m3/h. See on mitu korda parem tulemus, mis näitab, et pisidetailidega tuleb tegeleda,“ märgib Lossmann.
    Lossmanni sõnul on ehitajal oluline meeles pidada veel seda, et välispiirete soojusläbivus on sõltuv õhupidavusest, mis tähendab, et projekteeritud soojusisolatsiooni paksus toimib ainult õhkupidavalt ja tuultpidavalt. Õhkupidavat õhu- ja tuuletõkkekihti on aga võimalik saavutada ainult teadliku planeerimise ja ajas kestvate toodete süsteemiga.
    Tervemaja OÜ on alates 2007. aastast pakkunud Eesti turul kaubamärgi pro clima® õhupidavustooteid, mis on 1980ndate algusest tegelenud ainult õhku- ja tuultpidavatele konstruktsioonidele mõeldud lahendustega. „Pro clima® on selle valdkonna maailma tunnustatud spetsialist ja neid nimetatakse õigustatult õhupidavuse pioneeriks. Kõik Eesti esimesed energiasäästlikud hooned, nagu Valga lasteaed Kaseke, Põlva riigigümnaasium ja esimesed passiivmajad, on õhukindlaks ehitatud tänu pro clima® toodetele,“ kiidab Lossmann, märkides, et see on olnud tellijate teadlik valik, et saavutada kohe kvaliteetne ja ajas kestev õhupidavus.
    Välimine õhupidavuse lahendus, kus on kasutatud pro clima tooteid.Foto: Tervemaja
    Sõlmlahenduste projekteerimine ja õhupidavuse kontseptsioon. Kuna õhupidavuse projekteerimine on sama keerukas kui mis tahes detailne ehitusprojekt, soovitab Lossmann ehituse algstaadiumis algatada õhupidavuse planeerimise ehk kontseptsiooni. „Kui jätta see tegemata, läheb õhupidavuse tegemine hiljem kulukaks ja väga keeruliseks,“ ütleb ta.
    Uute hoonete puhul soovitab Lossmann õhupidavuse kontseptsiooniga alustada arhitektuurilise projekteerimise käigus, renoveeritavate hoonete puhul enne rekonstrueerimisprojekti projekteerimist. „See on eriti oluline õhupidavuse seisukohast, sest enne projekteerimist on vaja välja selgitada õhu- ja tuuletõkkekihtide asetused. Kui tuuletõkkekiht on reeglina soojustusmaterjali välispinnal, siis olenevalt välispiirde (arhitektuurilisest) keerukusest võib auru- ja õhutõkkekiht soojustusmaterjali sisepinnast kuni 1/3 võrra varieeruda,“ selgitab Lossmann.
    Algstaadiumisse kuulub ka õhupidavus toodete ja lahenduste valik, mis peavad olema ajas kestvad ja võimalikult lihtsad. Tervemaja OÜ sortimendist leiab nimetatud lahendusi ja materjale tootjalt Moll Bauökologi­sche Produkte GmbH, kes on kaubamärgi pro clima® all tootnud juba aastakümneid ainult õhupidavustooteid ja arendab ajas kestvaid sõlmlahendusi.
    Esimene omataoline süsteemisertifikaat koos sõlmlahendustega väljastati neile juba 2007. aastal, milles olevad sõlmlahendused kinnitati Iirimaa standardiks. „Kaubamärk pro clima® on maailmas ja Eestis tunnustatud õhupidavuse spetsialist, kelle tootekataloog on kõige laiema ja kvaliteetsema valikuga,“ märgib Lossmann.
    Enne soojustamist tasub mõelda ka ventilatsioonile. Enne soojustamist on tingimata vajalik korda teha ka hoone ventilatsioon. Ja siinkohal on vale arvata, et sundventilatsioon mõjub inimestele halvasti – inimene vajab ju värsket ja puhast õhku ka siseruumides olles.

     Tervemaja OÜ

    Alustas oma tegevust 2005. aastal ja on siiani innustatud ideest: terves majas terve vaim! Ettevõtte üks põhieesmärk on propageerida tänapäeva ehituses kasutatud intelligentsete, tervislike ja energiasäästlike lahenduste teadlikku kasutamist Eestis. 

    Valikus on tooted, mis on sertifitseeritud, kontrollitud ja läbinud nii tehnilise kui ka inimese tervise ohutuse seisukohalt erinevad testid tunnustatud instituutide poolt. 

    Eesti Puitmajaliidu ja Eesti Puitmajaklastri liige.

    Tähe 135A, 51013 TartuKadaka tee 2, 10261 Tallinn+372 [email protected]www.tervemaja.ee

  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Üha enam inimesi käib tööl autoga, ühistransport ja jalutamine jäävad kaugele maha
Viimase kahekümne aastaga on jalgsi tööl käijate osatähtsus langenud ligi poole võrra, ühistransporti kasutatakse vähem ja autoga sõidetakse rohkem. Statistikaameti analüütik Tea Vassiljeva vaatas andmetele otsa ja uuris, kuidas on eestlaste töölkäimise harjumused viimastel kümnenditel muutunud.
Viimase kahekümne aastaga on jalgsi tööl käijate osatähtsus langenud ligi poole võrra, ühistransporti kasutatakse vähem ja autoga sõidetakse rohkem. Statistikaameti analüütik Tea Vassiljeva vaatas andmetele otsa ja uuris, kuidas on eestlaste töölkäimise harjumused viimastel kümnenditel muutunud.