investor Toomas • 19. veebruar 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

Investor Toomas: Soome riik on suur investor

Soomlastel on põhjust dividendide üle rõõmustada.
Soomlastel on põhjust dividendide üle rõõmustada.  

Soome riik saaks läinud aasta dividenditulu eest poole riigi kodanikest nädalaks Rhodosele puhkama saata või rõõmustada USA presidenti Donald Trumpi, ostes Soomele vananenud sõjalennukite asemele korraga 13 F-35 tüüpi hävitajat.

Nii on välja arvutanud Soome Kauppalehti, et teha puust ja punaseks, mida selle enam kui miljardi euroga teha saaks. Ka teistel investoritel on põhjust rõõmustada – Soomes on tulemas rekordiline dividendikevad, prognoosi järgi makstakse investoritele välja ligi 13 miljardit eurot.

Soome riigile laekub kümneid miljoneid dividenditulu muu hulgas lennufirmast Finnair, millest üle poole on riigi omanduses. Läinud reedel teatas Finnair üle ootuste headest tulemustest ja plaanist maksta ka dividendi arvatust rohkem. Finnairi aktsia hüppas üle 20%.

Valdusettevõtte Solidium kaudu on Soome riik osanik tosinas Soome börsifirmas. Need on n-ö finantsinvesteeringud, kus eesmärk on olla vähemusosanik, kellel oleks siiski piisavalt palju sõnaõigust, et vajadusel ettevõtte käekäigus kaasa rääkida. Otse on riik osanik kolmes ettevõttes, Nestes, Fortumis ja Finnairis, kus riigi osalus on põhjendatud ettevõtte strateegilise tähtsusega.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt